Švedska je bila leta 1961 prva evropska država, ki je začela tiskati denar. Nekaj stoletij zatem lahko postane prva, ki se mu bo povsem odpovedala. Na Švedskem tako že danes s karticami ali mobilnimi aplikacijami plačujejo najbolj osnovne stvari, kot so donacije cerkvi in podobno. Švedski avtobusi na primer denarja sploh ne sprejemajo več.

S potezo države so zadovoljni tudi državljani, saj jih dve tretjini meni, da bi lahko živeli brez bankovcev in kovancev. Navedeno potrjuje tudi dejstvo, da je Švedska država z najmanjšim številom dvigov denarja na bankomatu glede na BDP, še navaja The Atlantic.

Tako kot državljani so se na spremembe v družbi morali prilagoditi tudi nepridipravi. Ti so povsem opustili ropanje bank, saj tudi te nimajo več tiskanega denarja na zalogi. V zadnjem letu so tako zabeležili le dva ropa bank po celi Švedski. Še nedavno nazaj je bila ta številka mnogo večja. Čeprav je eden izmed ciljev države, da s premikom na »plastični« denar zmanjša kriminal, temu ni ravno tako.

Roparji so se na nov sistem v državi hitro prilagodili. Svoj »poklic« sedaj izvajajo nad tovornjaki z drago tehnološko opremo, kar pa omogoča tudi lažje delo policistom. Ti so namreč že uspešno postavili nekaj pasti in ujeli kopico nepridipravov.

100.000 evrov za sovo

Poleg drage tehnološke opreme je posebno zaželen produkt Velika siva sova, znana tudi pod imenom Fantom iz severa. Fantom je trenutno na črnem trgu vreden milijon švedskih kron, kar je skoraj 100.000 evrov, še dodaja The Atlantic.

Čeprav naj bi prehod z bankovcev in kovancev na digitalni denar zmanjšal kriminal, temu ni ravno tako. Je res, da so šli bančni roparji v pozabo kot v pesmi skupine ABBA, vendar so se le na novo specializirali za kraje na drugem področju. Poleg tega, da so se začele krasti druge stvari, je ob tem najhuje, da se je povečal kriminal nad ljudmi, še dodaja The Atlantic.