Da se na Bledu in v okolici vse pogosteje dogajajo vlomi, smo v Dnevniku pisali že konec marca. Dolge mize v zgornjem nadstropju blejske policijske postaje, prekrite z različnimi predmeti – nakitom, orožjem, starinskimi predmeti, oblačili, obutvijo, spominskimi kovanci, kozmetiko, urami – naše ugotovitve potrjujejo. Več kot 700 takšnih predmetov so našteli gorenjski kriminalisti, zasegli so jih v petih hišnih preiskavah, v katerih so preiskovali vlomne tatvine na širšem območju Bleda in Radovljice.

Izkoristili so odsotnost stanovalcev

Deset takšnih vlomov, izpeljanih v zadnjih dveh letih, so kriminalisti uspešno preiskali in oškodovancem zasežene predmete že vrnili, pravi vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Primož Donoša. Prejšnji teden so gorenjski kriminalisti vsem štirim osumljenim za kazniva dejanja odvzeli prostost. Dva so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor, dva pa so zaslišali in bosta kazensko ovadena.

Kako so jih našli? »Na območju Gorenjske so se pojavljali vlomi, izpeljani na podoben način s podobnimi odtujenimi predmeti. Zato smo sklepali, da gre za skupino, ki se s tem sistematično ukvarja,« je pojasnil Donoša. Vsi štirje osumljenci so doma z Gorenjske in so stari med 35 in 56 let. Eden je že bil obravnavan za kaznivo dejanje, vendar druge vrste. »Vlomi so bili storjeni na širšem območju Gorenjske, lahko pa tudi širše. Izkoristili so čas, ko lastnikov ni bilo doma. Na vlome so se temeljito pripravljali. Hodili so na kraj, opazovali hišo, opazovali zaščito posamezne hiše in čakali na primeren trenutek,« opisuje Donoša.

S preprodajo do boljšega socialnega stanja

»Glede na vrsto predmetov vse kaže, da so jih osumljenci želeli preprodajati,« dodaja Donoša. Ob tem poudarja, da so oškodovanci ob prijavi vlomov policistom navedli veliko pomembnih informacij, na nove podatke pa računajo z objavo fotografij preostalih predmetov. Kriminalisti namreč po njegovih besedah utemeljeno sumijo, da so vlome osumljeni izvajali vsaj zadnjih pet, šest let na območju Bleda in okolice ter širše na Gorenjskem.

Za veliko tatvino z veliko premoženjsko koristjo je sicer zagrožena kazen do osmih let zapora. Policisti ob tem opozarjajo, da je najboljši način, kako preprečiti tovrstna dejanja, zavarovanje lastnine. »Vlomi v stanovanja se dogajajo skozi vse leto, glede na letni čas se spreminja zgolj ura. Če storilci pozimi izkoriščajo zgodnjo temo, se spomladi ta čas zamakne bolj v večerne in nočne ure, poleti, ko je odsotnih največ ljudi, pa vlamljajo tako podnevi kot ponoči.«

Odsotnost lastnikov je zelena luč za nepridiprave

»Bistveni element pri izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj je odsotnost lastnikov, ki jo dokazuje nespremenjeno stanje v stanovanjskem objektu in okolici,« opozarjajo gorenjski policisti. Poudarjajo, da so kot preventiva zato učinkovita mehanska in tehnična varovala, kot so alarmi, ki ob sprožitvi večinoma odženejo storilca, ter časovna stikala za svetila. Ob tem pa je treba paziti na zaklenjena vrata in zaprta okna, ključev ni primerno puščati na »skritih mestih«, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože in podobno.

»Poskrbite, da bo videti, kot da je vedno nekdo doma. Naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik in dviguje rolete. Zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite. Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše. Preglejte pa tudi sklenjene zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,« še opozarjajo gorenjski policisti.