Nabor NBA bo potekal 21. junija v Brooklynu, za Phoenixom pa bo izbirala ekipa Sacramento Kings pred Atlanto Hawks, Memphis Grizzlies in Dallas Mavericks. Dončić bo do takrat bržkone že izbran, saj ga stavnice uvrščajo na drugo mesto najbolj iskanih igralcev takoj za DeAndreom Aytonom iz univerzitetne ekipe Arizona Wildcats.

Phoenixu prva izbira prvič v zgodovini

Loterija je Phoenixu dodelila prvo izbiro na naboru prvič v zgodovini, zadnji dve leti pa je bil na vrsti kot četrti klub NBA. Največ možnosti za prvo izbiro stavnice pripisujejo 113 kilogramov težkemu in 216 centimetrov visokemu Bahamcu Aytonu, ki bo julija dopolnil 20 let. Pri Phoenix Wildcats je v svoji uvodni sezoni dosegel povprečno 20,1 točke na tekmo in 11,6 skokov ob 61,2-odstotnem metu iz igre.

Zvezdnik madridskega Reala in slovenske reprezentance Dončić, ki ob 203 centimetrih tehta nekaj čez 100 kilogramov, je februarja dopolnil komaj 19 let in prihaja na nabor z najboljšimi dosežki igralca njegove starosti. V 62. tekmah za Real je nanizal povprečje 14,5 točke na tekmo, 5,3 skokov in 4,7 podaj.

Lani je s Kokoškovim in Goranom Dragičem, ki je svojo kariero v NBA začel leta 2008 v Phoenixu ter soigralci iz reprezentance za Slovenijo osvojil prvi naslov evropskih prvakov v zgodovini. Zaradi tega mu povsem upravičeno pripisujejo možnosti, da bo šele drugi evropski igralec v zgodovini po Andreju Bargnaniju leta 2006, ki bo izbran kot prvi na naboru NBA.

Prvi v Evropi rojeni trener v zgodovini lige NBA Kokoškov je Dončića po poročanju medija AZCentral opisal kot čudežnega dečka in vzhajajočo zvezdo, pri čemer je posebej izpostavil njegove sposobnosti podajanja žoge, kar je označil kot najtežji del igre. »Res je enkraten in poseben, da pri tej starosti dobro razume igro in je timski igralec,« je med drugim dejal Kokoškov.

Doslej na naboru lige NBA izbranih enajst slovenskih igralcev

Za Aytonom in Dončićem so pri vrhu najbolj želenih igralcev letošnjega nabora še Jaren Jackson (Michigan State), Marvin Bagley (Duke), Michael Porter (Missouri), Mohamed Bamba (Texas), Trae Young (Oklahoma) in Collin Sexton (Alabama).

Do zdaj je bilo na naboru lige NBA izbranih enajst slovenskih igralcev. Kot prvi se je čez lužo podal Marko Milič leta 1997 in bil izbran v drugem krogu kot 33. s strani Philadelphie.

Sledili so mu Radoslav Nesterović (1998, 17., Minnesota), Primož Brezec (2000, 27., Indiana), Boštjan Nachbar (2002, 15., Houston), Sani Bečirović (2003, 46. Denver), Saša Vujačić (2004, 27., LA Lakers), Beno Udrih (2004, 28., San Antonio), Erazem Lorbek (2005, 46. Indiana), Uroš Slokar (2005, 58., Toronto), Goran Dragić (2008, 45., San Antonio) in lani Vlatko Čančar (49., Denver).