V najmočnejši košarkarski ligi na svetu se bližamo vrelišču, saj bo prihodnji teden napočil čas za konferenčni finale s štirimi preostalimi moštvi. Na vzhodu bo šlo za ponovitev polfinala pretekle sezone med Clevelandom in Bostonom. Košarkarji Clevelanda so v uvodnem krogu šele po sedmih tekmah izločili Indiano in pričakovati je bilo, da bodo imeli veliko dela s prvopostavljenim Torontom, vendar se je serija razpletla povsem enostransko, saj so aktualni podprvaki napredovali brez enega samega poraza in Toronto izločili še tretjo sezono zapored.

Za suverene predstave Clevelanda je imel največ zaslug prvi zvezdnik LeBron James, ki v končnici niza izjemne predstave. Kralj iz Ohia tudi tokrat ni razočaral in je na štirih tekmah v povprečju dosegal po 34 točk, 11,2 asistence in 8,2 skoka. Njegov učinek je bil tako izjemen, da je povsem primerljiv s skupnim doprinosom obeh glavnih adutov Toronta, DeMarja DeRozana in Kyla Lowryja, saj je član Clevelanda vknjižil zgolj dve točki manj (136:138), imel tri skoke več (33:30) in asistenco manj (45:46). »Vsi so odpisali Cleveland, saj so v rednem delu opravili veliko kadrovsko menjavo in imeli nekaj težav. Vsi so mislili, da so ranljivi, a dokler imajo Jamesa, imajo možnosti za uspeh. Še pred desetimi dnevi smo bili zelo samozavestni, saj smo imeli izjemno sezono, vendar je bil Cleveland v tej seriji na povsem drugem nivoju,« je dejal trener Toronta Dwane Casey.

Aktualne podprvake po izločitvi Toronta v konferenčnem finalu še drugo sezono zapored čaka Boston. Kelti so kljub številnim težavam zavoljo poškodb gladko izločili Philadelphio s 4:1, njihov glavni adut proti Clevelandu pa bo odlični novinec Jayson Tatum, ki je v seriji s Philadelphio v povprečju dosegal 23,6 točke, 3,4 skoka in 3,2 asistence na tekmo. Na zahodu se bosta v težko pričakovanem konferenčnem finalu srečala prvopostavljeni Houston in drugopostavljeni branilec naslova Golden State. Oba sta napredovala z zgolj eno izgubljeno tekmo, Houston je izločil Utah, Golden State pa New Orleans.

Boston : Philadelphia