MoneyRebel je danes po 15. uri zaključil sedemdnevni ICO proces zbiranja podpornih sredstev. Ta faza zbiranja denarja je bila bistveno manj uspešna, kot pa so napovedovali, saj so nameravali skupaj zbrati 24 milijonov evrov, od tega naj bi jih 19 namenili za dokončanje finančne platforme.

Platforma naj bi zagotovila, da bo na enem mestu moč najti številna digitalna orodja in znanje, tako v obliki osebnega finančnega svetovanja kot tudi umetne inteligence, za upravljanje in rast vseh svojih osebnih finančnih sredstev.

Novembra zbrali 2,3 milijona evrov

Ker je zaupanje v osebno finančno svetovanje danes na izjemno nizki ravni, so na platformi predvideli stičišče svetovalcev, kakovost katerih bodo ocenjevali uporabniki platforme sami, pri tem pa bo uporabljena tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockchain tehnologija).

Proces ICO startupa MoneyRebel je imel svojo pred-ICO fazo v oktobru in novembru 2017. S sredstvi v višini 2,3 milijona evrov, ki so jih zbrali tedaj, je startup pospešeno začel razvijati produkt mejnika 1, saj celoten odnos s svojimi uporabniki gradijo na zaupanju.

Tako so podpornikom, da bodo pridobljena podporna sredstva res dosegla svoj namen – razvoj produkta. Beta verzijo platforme MoneyRebel mejnika 1 so uspešno predstavili aprila 2018, ko je več kot 500 potencialnih uporabnikov uspešno izvedlo testiranje. Takoj po izvedbi testiranja in predstavitvi beta verzije strokovni javnosti pa so od 8. do 15. maja 2018 izvedli osrednji del zbiranja podpornih sredstev.

Zbrali samo osmino od pričakovanega

V celotnem procesu ICO so zbrali 10.327,314 ETH podpornikov oziroma v vrednosti 3.259.097,69 evra (preračunano po PRE-ICO in ICO menjalnem tečaju). To pomeni, da je projektu MoneyRebel ICO uspelo preseči spodnji prag (ang. soft cap) in lahko začne načrtovati svojo dolgoročno strategijo. Je pa zbrani znesek vseeno samo osmina od tega, kar so načrtovali, da bodo zbrali.

Ekipa MoneyRebel si je za svoj cilj zadala ne le razviti finančno platformo, pač pa tudi dolgoročno prisotnost na obetajočem trgu finančnih storitev; oboje z namenom krepiti vrednost svojega plačilnega sredstva MRP žeton (ang. token). Posledično so celoten razvoj platforme razdelili v pet mejnikov, ki naj bi bili izgrajeni do konca leta 2019. Ravno tako so razdelili proces zbiranja podpore in financiranja v več faz; prva je zbiranje sredstev podpore projektu v obliki ICO množične podpore (ang. crowdsale), za investiranje bodo nagovorili tudi zasebni kapital.

Od kriptotrga so pričakovali preveč

Ekipa MoneyRebel je z višino zbranih sredstev v fazi ICO zadovoljna, saj jim je to uspelo doseči na izredno zahtevnem trgu in času. Po neverjetnem optimizmu in uspehu svetovnih in slovenskih ICO projektov v začetku leta 2018 se je v zadnjih mesecih trg namreč več kot prepolovil, veliko projektov ICO se je s tako zadržanega trga umaknilo oziroma je odloženih na kasnejši, bolj ugoden čas. Ekipa MoneyRebel namerava MRP žeton uvrstiti na menjalnico ob koncu maja 2018.

Naj ob tem spomnimo, da je bil Mitja Vezovišek, vodja ekipe, še aprila eden redkih finančnikov, ki je verjel v obstoj kriptosveta. »Ko smo bili v Franciji, Nemčiji ali Švici, smo ugotovili, da so te države precej konservativne glede finančnega svetovanja; mi je pa že pred dvema letoma, ko še ni bilo jasno, v katero smer se bodo razvijale kriptovalute, neka stranka dejala, da je vse skupaj povsem logično; v zgodovini smo plačevali s papirjem, danes s plastiko, jutri pa bomo imeli digitalne valute. To je res logično in gre za trend, ki ga ni mogoče ustaviti. Bo pa veliko vzponov in padcev, podobno kot se je denimo v zadnjem mesecu trg zatresel in so vrednosti skokovito padle. Ampak to je za nove tehnologije normalno,« je v pogovoru za Dnevnik 7. aprila dejal sogovornik, specializiran za upravljanje premoženja.

Zanimanje že pokazali Francija, Rusija in Hong Kong

Zbrana podporna sredstva ekipi MoneyRebel zagotavljajo, da bodo lahko v naslednjih mesecih zaključili izgradnjo produkta mejnika 1 v celoti. To jim omogoča veliko prednost pri izvedbi naslednjega koraka - pri nadaljnjem zbiranju sredstev pri potencialnih zasebnih investitorjih. Ta del pridobivanja sredstev je startup MoneyRebel vzporedno z zaključkom faze ICO že začel izvajati in bil izredno navdušen nad začetnim odzivom. Trije trgi, ki so pokazali največ zanimanja in s katerimi nadaljnje aktivnosti že potekajo, so Francija, Rusija in Hong Kong. jpš