Slovenski MoneyRebel jutri zaokroža sedemdnevno prodajo ICO, s katero nameravajo izbrati 24 milijonov evrov. Od tega naj bi jih 19 porabili za dokončanje platforme za digitalno upravljanje finančnih sredstev z vgrajenimi funkcionalnostmi za začetnike, zahtevne uporabnike in vlagatelje ter poklicne svetovalce. Delovanje platforme temelji na tehnologiji veriženja blokov (blockchain).

Upravljanje denarja in svetovanje

Osrednji del platforme je ne le digitalno stičišče osebnih finančnih svetovalcev, pač pa tudi podatkovni center s sposobnostjo umetne inteligence, ki bo pomagala ljudem povečevati sredstva, upravljati finančne naložbe tako v svetu klasičnega denarja kot v svetu kriptovalut.

V preobrazbo finančne industrije je sicer stopilo že več finančnotehnoloških projektov, med drugimi je na primer vse bolj priljubljena aplikacija revolut, vendar pa je MoneyRebel edini, ki prinaša celovitost, saj bo uporabnik lahko na enem mestu upravljal premoženje in hkrati dobival nasvete ter imel možnost neposrednega nakupa kriptovalut. Preostalih devet milijonov evrov bodo usmerili v kriptoarbitražo.

»Finančna industrija je arhaična in zadnji čas je za spremembe,« pravi vodja ekipe Mitja Vizovišek z več kot 15-letnimi izkušnjami v finančni panogi. Pred ICO-kampanjo so novembra že zbrali 2,3 milijona evrov, sedaj želijo zbrati preostanek do 24 milijonov evrov. Marca je MoneyRebel že preizkusilo skoraj 500 testnih uporabnikov, vsem drugim naj bi bil na voljo do konca 2019.

Verjamejo v potencial kriptovalut

»Finančna industrija se je znašla na prelomnici. Digitalizacija in avtomatizacija nam omogočata, da na enem mestu združimo vrsto finančnih svetovalcev: upravitelje premoženja, finančne svetovalce, zavarovalne specialiste, finančne trenerje, davčne specialiste, celo odvetnike ter druge svetovalce na področju financ – vsi ti lahko ljudem pomagajo bolje upravljati njihova sredstva. Vzpon tehnologije veriženja podatkovnih blokov pa nam omogoča, da odstranimo tudi dvome o identiteti, znanju in kakovosti vseh teh svetovalcev.«

Ocene in dosežki finančnih svetovalcev bodo namreč transparentno in brez možnosti prevar zapisani v zbirko podatkov s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov (blockchain). Na koncu bodo lahko na platformi uspešno delovali samo tisti finančni svetovalci, ki bodo od uporabnikov prejemali najboljše ocene.

»Trg kriptovalut je trenutno najhitreje rastoči razred naložb, v letu 2018 naj bi zrasel celo za 800 odstotkov. Javnost šele začenja nalagati v kriptovalute, trenutno pa predstavljajo ta sredstva le nekaj odstotnih točk globalnih naložbenih priložnosti,« pojasnjuje Vezovišek. »To želimo doseči – da bodo nakup, trgovanje in prodaja kriptovalut preprosti, varni in podprti z modrostjo in izkušnjami svetovalcev na platformi. Seveda bomo črpali dobre prakse iz svojih bogatih izkušenj na področju tradicionalnega upravljanja denarja in nalaganja sredstev.«

Na področju tradicionalnih finančnih naložb bo funkcionalnost MR Portfolio omogočila uporabnikom in njihovim svetovalcem, da vidijo celotno finančno sliko uporabnika ter tudi trende delnic, skladov, zlata in drugih sredstev, ki jih je uporabnik kupil v minulih letih pri različnih finančnih in drugih inštitucijah. Vse bo izpisano na enem mestu zahvaljujoč odprtemu pristopu do podatkov, ki ga uveljavljajo članice EU na podlagi direktive PSD2 o plačilnih storitvah – ta velja od januarja 2018.

Ko bo zbranih dovolj sredstev, bo MoneyRebel razvil tudi klasične bančne funkcionalnosti, kot so brezplačne kartice MR Smart Debit Cards s poravnavo obveznosti v kriptovalutah, napredne robotske svetovalce in navidezne asistente, ki jih bo poganjala umetna inteligenca platforme.