Malo leseno arhitekturo bodo uporabljale tri generacije družine in dva psa. Za piko na i se iz nje lahko spustijo kar po jeklenem drogu ali jeklenici. Adrenalinsko in hkrati sprostitveno!

Učenje socialnih veščin s pomočjo dreves

Kako spraviti otroka iz hiše v naravo, stran od elektronskih naprav? Odgovor so (stari)starši našli v postavitvi lesene hišice na domačem vrtu, ki bo otroka varovala pred prekomerno rabo telefona, tablice ali računalnika in mu bo v zameno ponudila zabavo razgibavanja, raziskovanja in miselne sprostitve. Hkrati bo postal »največji frajer« v ulici, saj bo v vrtni adrenalinski park lahko povabil prijatelje, s katerimi se bo učil socialnih veščin in harmonskega sobivanja. Druženje, plezanje po drevesu, spuščanje in stvarno raziskovanje narave vzbuja interakcijo med vrstniki, vzpostavlja stik, empatijo, vpliva na odločnost, pozitivno čustveno mišljenje, odgovornost, spoštovanje, sprejemanje drugačnosti ter sooča s težavami in njihovim premagovanjem.

Cilj: izvedba hišice ne sme poškodovati drevesa

Če z objektom pokrijemo okolico drevesa, gre za nevarnost, da se vlažnost občutno zmanjša in s tem povzroči omejitve pri rasti. Pri orehu, ki ima globoke in razvejane korenine, teh omejitev ni. Ker nismo želeli vrtati v drevo, smo leseni objekt postavili samostojno – na stebrih ob drevesu, ki smo ga statično vpeli v pod in nad konstrukciji ter zavetrovali z vertikalnimi linijami. Elipsasto obliko je zaradi razvejanih vej pogojeval oreh, rešitev, kako splezati na hišico, pa smo izvedli s pomočjo lestve in lopute, ki se ob vstopu v hišico zaradi varnosti zapre. Streho smo podeskali, pokrili s PVC-folijo ter spoje pri vejah zatesnili z raztezno folijo (nadaljnja rast). Hišica je narejena iz smrekovega lesa, ki bo brez uporabljenih premazov sčasoma posivela in se približala videzu starega debla.

Adrenalinski spust z drevesa omogočata dva načina

Na drugi strani vrta smo postavili doskočišče – leseno pristajalno pisto, ki smo jo statično utrdili z jeklenimi vrvmi, pripetimi na zidane temelje ograje. Jeklenico ali »zipline« smo tako povezali med dvema točkama, od drevesa do pristajališča. Varnost pri spuščanju je na prvem mestu, zatorej se mora »letalec« pripeti s plezalnim pasom na škripec ali si ob spustu po jeklenem (gasilskem) drogu nadeti rokavice. Prednost dnevnega bivanja v hišici je tudi meditativne narave, saj v krošnji lahko uživamo ob družabnih igrah, poslušamo žvrgolenje ptic in šelestenje listov, si privoščimo bralne urice ali pa samo posedimo na klopci pod drevesom. In še nekaj. Oreh je odličen odganjalec mrčesa. Če ga na vrtu še nimate, ga zasadite.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos, foto: Mizarstvo Kos