Primer je pred nekaj leti zgrajen leseni dvojček v Ljubljanski kotlini, kjer smo enostavnemu dvokapnemu volumnu hiše dodali zunanje lesene objekte na severu. V dveh združenih simetričnih enotah živita sestri z družinama.

Severni del je prvi stik: od dovoza do vhoda

Cilj projektne naloge je urediti parkiranje, nadomestiti klet s prostorom za shranjevanje ter zaščititi glavni vhod. Z zgraditvijo minimalističnih lesenih nadstreškov in ut je od parkirnega prostora do vhoda zagotovljena pot po suhem. Delno zaslugo ima zato stekleni pas ob hiši, ki hkrati zagotavlja prepust svetlobe ob vhodu. Za prehajanje svetlobe in menjavo zraka so zaslužne tudi letvice v uti, ki so za ta namen izvedene pod kotom. Prednost ute so dvokrilna vrata s kovinskimi okvirji, ki zagotavljajo širšo odprtino za shranjevanje večjih predmetov. Simetrična rešitev severnega dela poleg funkcionalnosti skrbi tudi za optično zmanjšanje dolžine dvostanovanjskega objekta.

Povečajmo kakovost z uporabo domačega lesa

Slovenski smrekov les je zaradi pravilne sečnje in zračnega sušenja primeren za zunanjo uporabo. Z vgradnjo 11,25 m3lesa v nadstreških in utah so prebivalci dvojčka znižali količino CO2 za 22,5 ton ter prispevali k okoljski kakovosti. Konstrukcija iz lepljenih nosilcev je točkovno temeljena s kovinskimi sidri, podeskana streha z dvoodstotnim naklonom pa pokrita s PVC-folijo in zaključena s pločevinastimi obrobami. Izbor barve v odtenku macesna je sivo hišo nadgradil s toplino. Konstrukcijska in estetska rešitev sta skrito odvodnjavanje in vgrajena elektrika, napeljana iz električne omarice v uti. Najboljše pri vsem pa je, da dovozni in pokriti prostor na severni strani prebivalci obeh hiš lahko uporabljajo tudi kot otroško igrišče ali mesto za skupne družinske piknike v poletni senci.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos