Privržence t. i. oviratlonov, ki so pred leti preplavili tudi našo državo, poleg adrenalina in zabave med seboj družijo še tekmovalni duh, sodelovanje in medsebojna pomoč. To bodo tudi glavni motivi od tri do petčlanskih tekmovalnih ekip na Kondorjevem letu. Ta se od ostalih tekmovanj, kjer je treba v družbi soborcev premagati številne ovire, razlikuje predvsem v tem, da so prepreke sestavljene iz ovir, ki jih daje narava v okolici Godešiča.

»Edini dve prepreki, ki nista naravni, sta drča (ponaša se kot ena izmed najdaljših in najstrmejših drč v Sloveniji, saj v dolžino meri 80 metrov) in približno 80-metrski spust po jeklenici, na katerem eden izmed članov ekipe poleti privezan na hrbet z glavo naprej kot smučarski skakalec. Prav tako se pri nas meri čas tekmovalcev, ki zbirajo točke na preprekah. Šele po seštetju obojega skupaj dobimo zmagovalca,« je pojasnil Blaž Hafner, vodja tekmovanja.

Lansko leto se je prvega Kondorjevega leta udeležilo osemindvajset ekip, ki so štele po pet članov. Organizatorji se nadejajo, da bo letos število udeležencev večje, pri čemer bodo upoštevali, da trasa skupaj omogoča največ petsto tekmovalcev. V letošnjem letu so dodali kar nekaj novih preprek, tako da jih bo skupno petintrideset.

Po zgledu nordijskih asov

»Lani nam je malo zagodlo vreme. Bilo je deževno, zato prepreki, pri katerih tekmovalci preplavajo reko Soro, nismo mogli izvesti. Nasploh je bilo premagovanje trase zaradi namočenosti terena precej oteženo. Plezanje na hrib je bilo zaradi mokrih in blatnih vrvi, s katerimi so si pomagali tekmovalci, pravi podvig, zaradi namočenih hlodov je bilo polno adrenalina tudi prečenje rečnih rokavov,« se spominja sogovornik. Medtem ko je zmagovalna ekipa do cilja potrebovala slabih osemintrideset minut, je zadnja ekipa cilj dosegla več kot uro kasneje. Nagrajeni sta bili obe.

Blaž Hafner ugotavlja, da so ženske trenutno pogumnejše glede prijav na tekmovanje, vendar je prepričan, da se bo do 9. junija prijavilo tudi precej moških kolegov in tudi otrok. Ti se bodo namreč lahko pomerili na Mini Kondorjevem letu. Ovire zanje bodo večinoma lažjih oblik, speljane bodo po nogometnem igrišču na prireditvenem prostoru. Lansko leto se je otroškega leta udeležilo približno petdeset otrok. Tudi letos bo zanje udeležba brezplačna, zmagovalci pa bodo prav vsi. Športno društvo Kondor Godešič bo vse nagradilo s spominskimi medaljami.

V lanskem letu je društvo praznovalo 50. obletnico obstoja. Nastalo je iz ljubezni do smučarskih skokov. »Takratni fantje so sodelovali v okoliških vaseh kot skakalci in marsikdo jim je rekel, da letijo kot ptič kondor. Iz tega je tudi nastalo ime društva. To smo želeli poudariti tudi na Kondorjevem letu, zato morajo tekmovalci po jeklenici poleteti kot pravi smučarski skakalci. Pet sodnikov jim dodeli točke kot na pravem skakalnem tekmovanju,« za konec dodaja vodja tekmovanja, ki ljudi spodbuja k aktivnemu in zdravemu življenju v naravi.

Da imajo veliko srce, bodo organizatorji dokazali z dobrodelno noto. Večji del od izkupička zbranih sredstev bodo namenili obnovi športnega in otroškega igrišča na Godešiču, del prihodkov od prijavnin pa bodo namenili v dobrodelne namene – Centru za downov sindrom Kranj. Pika na i adrenalinskega dogajanja bosta zabava in večerni koncert z raznimi glasbenimi skupinami.