Če hočete v dnevnem prostoru vrsto let obdržati lepa tla, ki jih je lahko čistiti, izberite trajne in čvrste talne obloge, med katere zagotovo sodijo keramične ploščice.

Idealne za talno ogrevanje

Ne glede na to, kako prostor ogrevate – s klasičnim ali talnim ogrevanjem, so keramične ploščice kakovostna in vzdržljiva izbira. Vseeno pa je priporočljivo talno ogrevanje, ker so ploščice hladne. Keramične ploščice odlično prenašajo vse temperaturne razlike, vlago in vpliv svetlobe. Z igro barv, dimenzij in struktur obogatijo vsak prostor. Nanje lahko položimo preprogo ali pa se poigramo z njihovo postavitvijo, tako da z vzorci ali barvami poudarimo posamezne dele dnevne sobe.

Najrazličnejši vzorci in teksture

Časi navadnih keramičnih ploščic so že zdavnaj mimo, saj jih je danes mogoče dobiti v najrazličnejših vzorcih in teksturah. Posnemajo lahko les, beton, kamen ali tekstil. Izrazito modne so tiste, ki posnemajo marmor, ter ustvarijo prefinjeno vzdušje ter dobro osnovo za kombiniranje različnih pohištvenih slogov. Velik izbor barv še dodatno obogati ponudbo in ponuja možnost za ustvarjanje različnega vzdušja v prostoru.

Svetle ploščice delujejo sveže in zračno

Temna tla na videz zmanjšajo prostor, zato jih kombinirajte z živimi in svetlimi barvami, medtem ko svetle talne površine omogočajo lažje združevanje barv. Ne glede na to, ali je prostor velik ali majhen, delujejo svetle talne ploščice sveže in zračno. Ker je keramika hladen material, se v dnevni sobi izogibajte hladnim barvnim tonom. Če se jim ne želite odreči, v interjer obvezno vnesite živahne barve s pohištvenimi elementi in preprogo.

V vzorcu lesa

Če izberete keramične ploščice v vzorcu lesa, jih ne povezujte s predeli tal, ki so prekrita s parketom. Spoj pravega lesa in njegovega posnetka vizualno ne deluje dobro in celo zmanjšuje estetsko vrednost obeh materialov. Pazite na kakovost imitacije lesa na ploščicah, ker s poceni izdelki pogosto lahko ustvarite grob ali preveč rustikalen videz tal. Prav tako pazite na širino fug; če so preširoke, dajejo grob vtis.

Veliki formati za velike prostore

V trendu so veliki formati ploščic, temu v prid pa govorijo tudi razmeroma velike površine sodobnih dnevnih prostorov. Premajhne keramične ploščice v velikem prostoru ustvarjajo vizualno napetost – talna obloga namreč pritegne preveč pozornosti. Način zlaganja ploščic naj bo nevsiljiv, medtem ko je bolj dinamična razporeditev priporočljiva le v detajlih. Ploščice lahko uravnotežite s preprogami različnih velikosti, barv ali vzorcev.

Povezava z zunanjim prostorom

V toplih spomladanskih dneh vse pogosteje odpiramo vrata dnevne sobe na teraso ali balkon. Ko želite doseči kar najboljšo vizualno povezanost dnevnega in zunanjega prostora, so keramične ploščice idealna izbira.