Digitalni tisk popolnoma poustvarja estetiko originalnih materialov, medtem ko ohranja izjemne lastnosti porcelanskih ploščic – trajnost in lahko vzdrževanje ter ne nazadnje zmerne stroške. Proizvajalci uporabljajo vrhunske tehnologije izdelave in visokokakovostne materiale, rezultat pa so zelo tanke in zato veliko lažje ploščice, ki so kljub temu izredno odporne proti obrabi. Na voljo so v zelo široki paleti velikosti, od zelo majhnih do skrajno velikih, zaradi dejstva, da jih lahko kot »drugo kožo« položimo čez že obložene površine, pa so idealne za prenovitvene projekte.

Od narave do vrhunske tehnologije

Čeprav so številne na sejmu predstavljene kolekcije navdihnile strukture naravnih materialov, pa so bile najbolj prominentne tiste, ki reproducirajo barvne tone, sijaj in žile kakovostnega marmorja in kamna. Ploščice velikokrat ne samo posnemajo, ampak reinterpretirajo kamnite površine ter ustvarjajo popolnoma nov in originalen videz s posebnimi učinki. Z digitalnim tiskom nanašajo motive na keramične ploščice brez neposrednega stika. Rezultat je material s kompaktno strukturo, enotno barvo in žametnim otipom s sijajnim ali mat zaključnim slojem. Številne kolekcije so predstavile tudi ploščice z videzom marmorja in nizkim reliefom.

Proizvajalci kot navdih za nove generacije porcelanskih ploščic pogosto uporabljajo tudi lesne vzorce v vseh mogočih dizajnih, ki so priljubljeni že vrsto let. Ti poustvarjajo mehkobo in topel videz lesa, zato so ploščice v tem dizajnu vse bolj priljubljene ne le v kopalnicah, temveč tudi v dnevnih prostorih. A tudi pri teh se ne omejujejo zgolj na posnemanje, temveč gredo v smeri ustvarjalnih in eksperimentalnih interpretacij. Površino ploščic z izvirnim razpokanim videzom je denimo navdihnila starodavna japonska tehnika zažiganja, veliko zanimanja pa so bile deležne tudi ploščice z obrabljenim ali postaranim videzom, kot bi bile v uporabi že desetletja, vendar z dodanimi sodobnimi učinki.

Zadnjih nekaj let so modne porcelanske ploščice v velikem formatu, ki še vztrajajo, le da so izredno tanke. V veliko primerih jih krasijo površinski učinki v smolnatem videzu ali z videzom kovin in tkanin – tako v sijajnih kot v mat različicah. Novost letošnje sejemske predstavitve pa je bil vnovičen pojav manjših ploščic, denimo v klasičnem formatu 20 krat 20 centimetrov, ki so največkrat kombinirane z večjimi ploščicami oziroma ploščami. Najdemo jih v monokromatskem dizajnu ali z dekorjem, povzetim iz izvirnih prototipov, ki so jih ustvarila zgodovinska imena v svetu arhitekture.

Zadnji kopalniški trendi

Poleg porcelanskih ploščic sejem Cersaie predstavlja tudi zadnje kopalniške trende, ki združujejo tehnološke inovacije z ustvarjalnim dizajnom. Kolekcije se ponašajo z visoko izbiro in prilagodljivostjo ter široko izbiro barv – od nevtralnih do vpadljivih. Današnja mestna stanovanja z majhnimi kopalnicami so vodilo proizvajalcem kopalniške opreme, ki ponujajo funkcionalne rešitve za čim boljšo izkoriščenost prostora. Zadnja novost v tem sektorju je tanjša keramična sanitarna oprema s protibakterijskim končnim slojem, ki preprečuje razvoj mikrobov. Kopalniško pohištvo odseva želje uporabnikov po visokofunkcionalnem in hkrati udobnem prostoru, ki lahko izbirajo med večnamenskimi, prilagodljivimi in modularnimi elementi.

Najnovejše izdelke so predstavili tudi proizvajalci vodnih armatur – ne le novih oblik in sistemov za varčevanje z vodo, temveč tudi širši nabor materialov. Medenina, baker, nikelj in bron se izkazujejo v navdušujočih dizajnerskih rešitvah, kot so optični učinki. Nič manj pomembne niso rešitve za pršne prostore, ki vključujejo velike pipe, pršne glave v obliki slapu in ozkih plošč, pritrjenih na steno, ter nastavljive visoke vodne stolpe za kabine. Proizvajalci si prizadevajo doseči čim večji krog uporabnikov z ogljično nevtralno proizvodnjo, z rešitvami za manjšo porabo energije in z uporabo recikliranih materialov. Zato so na sejmu dali skupno pobudo, da bi energijsko nalepko, kot jo poznamo za električne aparate, uvedli tudi za sanitarne izdelke.