Imitacija lesa na keramičnih ploščicah je moderna že nekaj let. Vizualno zelo verni posnetki vzorcev lesa ustvarjajo toplo vzdušje, ki je povsem nasprotno sicer hladno delujoči keramiki. Takšne ploščice so primerne tako za notranje kot za zunanje prostore. Z igro odtenkov in velikosti lahko označite posamezne prostore, svojo domišljijo pa lahko prenesete tudi na stene.

Moderna je keramika, ki posnema les

Združitev talne in zidne keramike, ki posnema les, je zelo primerna za dnevne sobe, kuhinje in kopalnice. Keramične ploščice je mogoče polagati na sodoben ali klasičen način ali pa združiti oba. Vendar pazite, da ne kombinirate lesenega parketa in keramike, ki je videti kot les. Če želite ohraniti parket, za stene raje izberite drugačne keramične ploščice.

Če vendarle želite kombinirati različne stile, vam priporočamo ploščice, katerih dizajn je navdihnjen z retro slogom. Sijajne ploščice v stiliziranem formatu opeke so odlična izbira in jih zlahka kombiniramo s ploščicami, ki posnemajo les, ter z vsemi drugimi z bolj nevtralno površinsko obdelavo. Uporabljamo jih kot stenske obloge v sobah, kuhinjah ali kopalnicah. Takšne opečnate ploščice, ki dajejo industrijski vtis, lahko ublažimo s keramiko v retro, rustikalnem ali klasičnem slogu.

Mešanje stilov ustvari zanimive poudarke

Mešanje stilov je nasploh v trendu, v prostoru pa ustvari nove in zanimive poudarke. Ploščice z vzorcem lesa širšega formata dodajo pridih rustikalnega stila, klasično polaganje vdihne industrijskemu stilu lepoto večne klasike, detajli, kot sta retro kad ali umivalnik, pa ustvarjajo zanimivo igro retro in industrijskega stila. Vsem tem kombinacijam odlično pristajajo elementi minimalizma. Barvna igra posameznih ploščic in obrob v prostor prinese dodatno živahnost. Če uporabite ploščice v več barvah, se obrobam izognite.

Če imate raje manj izrazit skupni vtis, so boljše keramične ploščice, ki posnemajo površino cementa, betona ali kamna. Uporabite jih lahko kot talne in zidne obloge, pri tem pa praktično ne morete zgrešiti. Skladno in enakomerno površino takšne keramike poudarite z zelo modernimi reliefnimi ploščicami. Uporabite jih na posameznem delu ali kot obrobe. Vendar upoštevajte, da so reliefne ploščice manj praktične za vzdrževanje, zato jih je primerno položiti tja, kjer se bodo manj umazale.

Reliefne ploščice so idealne za sobne zidove

Idealni prostori za igro svetlobe in sence, ki jo ustvarja reliefna površina, so stene sob in dnevnega prostora ter zid kopalnice, ki ni izpostavljen mokroti, medtem ko v kuhinji niso priporočljive. Takšne ploščice so v prostoru zelo izrazite, zato je pomembno, da njihova površina ni prevelika. Poudarek z večjo površino pa je dovoljen na izpostavljeni steni, na primer za sedežno garnituro. Lepoto keramičnih ploščic še poudarite s primerno razsvetljavo, dekoracijo in zelenjem.

Vir: www.interijernet.hr