Voda sestavlja od 75 odstotkov telesne mase pri dojenčkih in do 55 odstotkov pri odraslih ter je ključna za vzdrževanje vitalnih funkcij. Zato poskrbite za zadostno uživanje tekočine, četudi niste žejni. Kako pa je z nadomeščanjem izgubljene vode iz telesa? Koliko tekočine moramo zaužiti v dnevu, da bomo izgubo nadomestili? Kaj je priporočljivo piti za žejo? V naslednjih desetih točkah vam bomo na kratko pojasnili nekaj razlogov za pitje vode.

Odrasel človek v enem dnevu iz telesa izgubi več kot dva litra vode

Okoli 55 odstotkov organizma odraslega človeka sestavlja voda. V povprečnem 78-kilogramsle, človeku je torej okrog 40 kilogramov oziroma 40 litrov vode, ki sestavlja naše organe, kri, mišice in druga tkiva. Dnevno, med potenjem in uriniranjem, izgubimo s telesa v povprečju 2,6 litra vode. Deloma se telo samo oskrbi z vodo med dihanjem in presnovo, to je okrog 330 mililitrov na dan, drugo pa moramo zaužiti s hrano in pijačo.

Pomanjkanje tekočine povzroča utrujenost in glavobol

Če ne pijemo dovolj, lahko hitreje postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo. Glavoboli in zaprtost težijo mnogo ljudi, velikokrat prav zaradi premalo zaužite tekočine. Brez vode lahko zdržimo največ dva do štiri dni, vendar se že ob kratkotrajni dehidraciji začnejo dogajati spremembe v našem telesu. Do mišic in možganov pride premalo kisika in hranil, kar lahko pusti trajne posledice.

Zdrav človek občuti žejo, kadar potrebuje tekočino, vendar naj ne bi spil manj kot liter vode

Žejo čutimo že ob pomanjkanju enega do dva odstotka telesnih tekočin, pri pomanjkanju 6 odstotkov pa lahko že pademo v komo. Nekateri trdijo, da naj bi človek na dan popil od dva do tri litre tekočine. Ta številka je za mnoge previsoka, saj jo skoraj en liter vnesemo tudi z uživanjem hrane (sadje, zelenjava, juha …). Nacionalna priporočila pravijo, da naj bi odrasel človek zaužil poleg hrane še vsaj 1,5 litra tekočine dnevno – manj kot to bi bilo za naše zdravje neugodno. V kolikor ne občutimo žeje, se moramo spomniti in vseeno dnevno spiti dovolj tekočine.

Ob telesni aktivnosti potrebuje človek do en liter več tekočine na uro aktivnosti

Ob telesnih šokih, kot so vročina, hud mraz, poškodba, bruhanje ali diareja, telo potrebuje več vode. Tudi ob telesnih naporih, kot je intenzivna športna vadba, telo potrebuje več tekočine kot v normalnem stanju. Načeloma velja, da moramo za vsako porabljeno kilokalorijo nadomestiti en mililiter tekočine.

Prekomerno (preveč naenkrat) pitje tekočine je za naš organizem lahko škodljivo

Posebno pazljivi morajo biti športniki, ki lahko med športno vadbo naenkrat zaužijejo večje količine vode. Priporočljivo je piti vodo postopoma čez cel dan, deciliter na uro, pred kosilom na primer juho, pri malici lubenico (sadje z 99 odstotkov vode). Raven natrija v krvi lahko zaradi prekomerne količine zaužite tekočine naenkrat hitro pade, kar lahko povzroči nepravilno delovanje natrij-kalijeve črpalke. Utrpimo lahko dolgoročne posledice ali celo umremo. Pri zauživanju vode morajo biti še posebno pazljivi ledvični in srčni bolniki.

Voda iz pipe ravno tako poteši žejo kot tista iz plastenke

Slovenska vodovodna voda je večinoma dobra in primerna za pitje direktno iz pipe (vir: NIJZ, 2016). Pitje vodovodne vode je cenejše in v Sloveniji skoraj povsod dostopno, za razliko od drugih držav predvsem tretjega sveta. Če naj bi zaužili dnevno vsaj 1,5 litra vode, je to 45 litrov vode na mesec, 540 litrov vode na leto. En kubični meter (tisoč litrov) vodovodne vode v Ljubljani in okolici stane 0,58 evra, torej za popito vodo zapravimo letno dobrih 0,31 evra. Približno toliko, kot stane 1,5-litrska plastenka vode v trgovini.

Pri pijačah z okusom moramo biti pozorni na količino skritih kalorij

Pijače z okusom lahko uspešno nadomestijo »dolgočasno« vodo, vendar moramo biti pazljivi na dodatke, ki jih vsebujejo. Če gre za nesladkan čaj ali domačo nesladkano limonado, so odličen nadomestek, drugače pa je s pijačami, ki vsebujejo sladkor. Sladke pijače žeje ne potešijo dobro, zato jih večinoma zaužijemo več in s tem tudi veliko sladkorja. Debelost, karies, diabetes tipa 2 so lahko posledice prekomernega zauživanja sladkih pijač. Izognimo se jim in si raje natočimo kozarec vode iz pipe ter vanj dodamo malo limone ter nekaj listkov mete.

Nesladkana kava, zeleni in črni čaj tudi štejejo v priporočeno količino popite tekočine

Ne glede na to, ali pijača vsebuje kofein ali ne, naše telo oskrbi s tekočino. Ker kofein poživi naše telo, s tem pospešimo metabolizem in porabo energije ter izgubo tekočine iz telesa, zato je priporočljivo poleg kave spiti še kozarec vode.

Voda kot edini vir pijače otrok lahko zmanjša tveganje za prekomerno telesno težo

Študije kažejo, da mladostniki, ki so v otroštvu popili več vode, redkeje postanejo debeli odrasli. Če otrok žejo poteši z vodo, bo imel manj želje po sladki pijači. Pitnike vode bi morali namestiti po vseh šolah in s tem otrokom ponuditi brezplačno pijačo – vodo. Morda bi jih tako odvrnili od nakupa dražje sladke pijače.

Več popite vode lahko premaga občutek lakote

Ob zaužitju voda zapolni naš želodec in nam tako pomaga premagati občutek lakote in počakati na naslednji obrok. Pri ljudeh na dieti se je taktika zaužitja večje količite tekočine izkazala za pozitivno pri izgubljanju telesne mase.

Vir: https://veskajjes.si