Množica mu je navdušeno ploskala in vzklikala. Trump je sicer v govoru omenil številne teme, od Severne Koreje, ruske afere, do "sovražnikov ljudstva", kot so mediji, priseljenci in demokrati. Največ časa pa je porabil za oživljanje svoje zgodovinske zmage na volitvah ter nizanje predvolilnih obljub ter izpostavljanje svojih dosežkov.

Udeležence konference je tudi pozval k udeležbi na letošnjih kongresnih volitvah

Namigovanje na morebitne ukrepe proti orožju, ki ga je uprizoril po zadnjem velikem pokolu srednješolcev februarja v Parklandu na jugu Floride, je bilo po govoru pred člani NRA povsem pozabljeno. »Drugi amandma k ameriški ustavi ne bo nikoli ogrožen vse dokler bom predsednik,« je zagotovil Trump. Ta amandma po skoraj splošnem prepričanju zagotavlja Američanom pravico do orožja.

Svojo ljubezen do orožja in ljubiteljev orožja je izrazil še s tezo, da bi bila prepoved orožja enaka prepovedi avtomobilov, ki so postali orožje pobesnelih teroristov. Vmes je še pohvalil temnopoltega glasbenika Kanyeja Westa, ki ga je začel podpirati.

Pred Trumpom je na konferenci NRA, kjer so za to priložnost začasno odstranili vse pištole in puške, spregovoril še podpredsednik ZDA Mike Pence, čeprav ni v navadi, da se predsednik in podpredsednik pojavita skupaj na istem dogodku razen na predvolilnih zborovanjih.