Letošnji Giro že pred začetkom obeta popoln spektakel. Za tridnevni začetek so Izraelci organizatorjem Gira RCS Sportu odšteli 10 milijonov evrov in na start privabili tudi najbolj vročega etapnega kolesarja zadnje dobe Chrisa Frooma. Ko so se dogovarjali, verjetno niso vedeli za afero s salbutamolom. Ob nerešenem dopinškem zapletu bo Britanec vseeno na startu. »Nič me ne skrbi. Vem, da nisem naredil ničesar narobe, in nimam česa skrivati,« je v Izraelu pred petkovo vožnjo na čas (9 km) samozavesten kolesar Skya, ki lovi tretjo zmago na velikih tritedenskih dirkah zapored, po francoskem Touru in španski Vuelti. Giro, ki je sedaj že nekaj časa globalni športni dogodek – letos ga spremlja rekordno število televizijskih postaj – se bo Sloveniji najbolj približal konec drugega tedna, v soboto, 19., in v nedeljo, 20. maja. Sobotna etapa bo s ciljem na strmem Zoncolanu v Karnijskih Alpah, nedeljska od Tolmeča do Sappade na sončni strani Karnijskih Alp. Zoncolan bo test za vse hribolazce, ki bodo lovili rožnato majico. Kljub razgibani etapi in štirim nižjim prelazom pred končnim vzponom. »Vzpon na Monte Zoncolan bo lahko odločilen. Je eden najtežjih, kar sem jih vozil v karieri,« že napoveduje Froome.

A do tja se lahko zgodi marsikaj. Že v uvodnem kronometru je med favoriti za rožnato majico svetovni prvak v tej prvini in branilec lanske zmage Nizozemec Tom Dumoulin (Sunweb), ki pa se z dvobojem z Britancem ne obremenjuje. »Vsi začenjamo z ničle,« pravi. Že v nedeljo vsi napovedujejo turbulentno puščavsko etapo.

Matej Mohorič tretjič na Giru

Vloga Bliska iz Podblice Mateja Mohoriča je jasna. Bo joker za etapne zmage. Lanska zmaga na španski Vuelti je bila dokaz, da je dvojni svetovni prvak iz mlajših kategorij zrel tudi za boj z velikani v elitni konkurenci. Letos je že (kljub le 23 letom) navdušil z napadalnimi, premišljenimi akcijami v spustih, kar je njegova najmočnejša prvina. To mu je prineslo tudi zmago na italijanski klasiki v Larcianu, 11. mesto na makadamski Strade Bianche in kar šest uvrstitev med deseterico na tedenski dirki po Kataloniji. Čeprav Matej ni v vlogi kapetana za skupno uvrstitev (Domenico Pozzovivo) ali udarni sprinter (Niccolo Bonifazio), pa ima eno glavnih vlog pomočnika, povezovalca akcij znotraj ekipe in lovca na etapne zmage v etapah z valovitim profilom. »Mislim, da sem letos naredil še korak naprej v svoji pripravljenosti. Imam več izkušenj. V ekipi imam odlično podporo. Imam prilagojen program, Giro pa je bil vrhunec prvega dela sezone. Stopnjujem pripravljenost. Računam, da bom na Giru v vrhunski formi. Za svojo peto tritedensko dirko že vem, kaj pričakovati. V drugem in tretjem tednu bi se že lahko pokazala kakšna priložnost za lov za etapno zmago. Na oko, glede na profile, nobena etapa ni pisana za ubežnike, a glede na razplet dirke verjamem, da se bo nekaj priložnosti našlo,« upa Matej Mohorič, ki velja za enega najbolj bistrih in iznajdljivih kolesarjev v karavani. Po profilu ima morda obkrožene peto, sedmo, deseto in dvanajsto etapo.

V ekipi Bahrain Merida je kot novinec na Giru tudi Domen Novak. Dolenjski Nibali je 26. Slovenec na Giru in ima že izkušnje z lanske Vuelte, kjer je do drugega mesta pomagal Vincenzu Nibaliju. Morda bo ob končni odločitvi primera Froome celo vpisan kot zmagovalec.

Jan Polanc želi ponoviti Etno in Abetone

Glede na zgodovino dosedanjih nastopov na Giru bi Jan Polanc (UAE Emirates) lahko bil eden od malih zvezdnikov iz druge vrste. Kranjčan vozi že četrti Giro, tik pred 26. rojstnim dnem. Zmagi v Abetonu 13. maja 2015 in 9. maja 2017 na vulkanu Etna sta za večno zapisani v slovensko kolesarsko zgodovino Gira pod številko dve in štiri. Ob tem je prvi Slovenec, ki je osem dni vozil v majici najboljšega hribolazca. Letos? Veliko bolj kot lani na njegove možnosti vpliva vloga v ekipi. Njen vložek v kapetana Fabia Aruja jasno nakazuje, da je motiv skupna zmaga. Kljub bogatim vložkom arabskega pokrovitelja se ekipa trudi dobiti sloves najbolj italijanske zasedbe med elitnimi ekipami, kjer je glavna konkurenca prav slovenska Bahrain Merida. »Ne bo toliko prostih rok kot lani,« se zaveda Polanc, ki bo morebitno priložnost dobil glede na taktiko ekipe in potek dirke. »Za zdaj rezultatov – glede na to, da smo vložili več denarja v nove kolesarje – ni bilo. Pritiski so večji in vsi so nestrpni,« poudarja.