Po štirih dneh dirkanja in dve etapi do konca dirke ima Roglič v skupnem seštevku šest sekund prednosti prav pred Bernalom, ki je pri 21 letih zabeležil svojo največjo zmago v karieri.

Tretje mesto v etapi je zasedel Avstralec Richie Porte (BMC), ki je bil 18 sekund počasnejši od zmagovalca dneva. Avstralec je tudi v skupni razvrstitvi tretji, za Rogličem zaostaja 27 sekund.

Četrti skupno je Nizozemec Steven Kruijswijk, ki za svojim moštvenim kolegom Rogličem zaostaja minuto in dve sekundi. V preostalih dveh dneh bo zagotovo glavni Rogličev pomočnik, tudi sam pa bo skušal pridobiti še kakšno mesto.

Zelo dobro se je z gorskim kronometrom s povprečnim naklonom 7,9 odstotka spopadel tudi Simon Špilak. Član ekipe Katjuša-Alpecin je na koncu za zmagovalcem zaostal eno minuto in 43 sekund ter osvojil deseto mesto. Skupno je 12., minuto in 59 sekund za Rogličem in štiri sekunde za deseterico.

Tretji Slovenec na dirki Kristijan Koren iz Bahrain-Meride je bil 91., progo je premagal 5:46 minute počasneje kot Bernal.

Na dirki po Romandiji so Slovenci v zadnjih letih dosegali izvrstne rezultate. Leta 2010 je skupno zmago slavil Špilak, ki je bil drugi v letih 2013, 2014 in 2015. Roglič je do tretjega mesta v generalni razvrstitvi prišel lani, letos pa je na dobri poti, da ta dosežek še izboljša.

»Jutri bo najtežja gorska etapa«

Že na uvodnem prologu je stopil na zmagovalni oder, ko je bil tretji, rumeno majico pa je oblekel naslednji dan. Prednost pred zasledovalci je danes sicer povečal, da bo moral do konca dirke še pošteno poganjati pedala. V soboto kolesarje čaka 149,2 kilometra dolga etapa s startom in ciljem v Sionu, na poti pa jih čaka pet vzponov, od tega trije prve kategorije, po zadnjem bo tudi spust do cilja. Tudi nedeljska zadnja etapa pa ne bo nič kaj lahka, saj tekmovalce čaka 181,8 kilometra dolga etapa s ciljem v Ženevi, vmes - sicer v prvi polovici trase - pa trije vzponi.

Bernal, ki je še dve leti nazaj tekmoval za italijansko ekipo Androni Giacatolli in nastopil tudi na dirki po Sloveniji, je do današnje zmage prišel z izvrstnim drugim delom proge, ko je do cilja prišel z 18 sekundami prednosti pred takrat vodilnim Portom. Na koncu je trepetal za zmago, saj je Roglič prav tako odlično premagoval zahtevnejši drugi del trase. Svetovni podprvak v vožnji na čas je na prvem merjenju časa na polovici proge za Portom zaostajal 22 sekund, za Bernalom pa 12, na koncu pa je dokazal, da je eden najhitrejših kolesarjev v vožnji navkreber.

»Počutim se dobro. Vesel sem za današnjo predstavo. Čestitke Bernalu. Jutri bo najtežja gorska etapa. Bo pravi izziv. Steven in drugi naši so dobro pripravljeni. Smo optimistični, borili se bomo jutri in v nedeljo. Ni nobene lahke etape,« je dejal Roglič, ki pričakuje napade Skyja že v soboto. »Sobotna etapa je primerna za to. Jaz verjamem v ekipo in moje kolege. Vse bomo dali od sebe,« obljublja Zasavec, ki iz boja za skupno zmago ne izključuje niti Porta ali kakšnega drugega kolesarja.