Obstaja več oblik panoramskih sten. Zasnova dvižno-drsnih je takšna, da se drsno krilo najprej rahlo dvigne in nato po vodilih drsi mimo fiksnega dela stene. Drsno krilo in fiksni del stene v zaprtem položaju nista na istih vodilih in v isti ravnini. Pri drsno-nagibnih panoramskih stenah se drsno krilo najprej odpre na zračenje - nagib in nato drsi po vodilih mimo fiksnega dela stene. Zložljive oziroma stene na harmoniko pa so sestavljene iz več delov in se odpirajo sklopno ter se zlagajo v prehodu. Možnih je več načinov in smeri odpiranja: vsa krila v eno stran ali pa delno v levo in delno v desno.

Varčujejo s prostorom

Dvižno-drsna in drsno-nagibna vrata so še posebno primerna za vgradnjo tam, kjer ni veliko prostora, na primer na balkonih, saj jih odpiramo v eni ravnini. Zložljiva vrata zahtevajo več prostora, ko jih zgibamo in ko so paneli zloženi ob robu stene. Različni sistemi panoramskih sten ponujajo tudi različne pragove ali drsne možnosti. Najbolj elegantna je izvedba z nizkim pragom, ki omogoča prehod iz notranjosti v zunanjost v isti ravnini. Vendar je treba poskrbeti za odtok meteorne vode ob zunanjem delu stene in pod njo, še posebno če živimo na izpostavljeni legi z večjimi nalivi in močnimi vetrovi. Pomembna je tudi varnost – zaščita pred vlomilci z naprednimi ključavnicami in otroška zaščita.

Napredni dizajn in energijska učinkovitost

Zadnje izboljšave v izdelavi oken in vrat so radikalno izboljšale dizajn, energijsko učinkovitost in varnost steklenih drsnih sten v stanovanjih in hišah. Zato so panoramska vrata čedalje bolj tehnično dovršena, prav tako pa so postale zahtevnejše tudi specifikacije za vgradnjo. Struktura nad odprtino panoramskih vrat mora biti narejena tako, da nanje ne prenaša nobene teže. Steklene stene morajo biti opremljene s primernimi sistemi za pritrditev, pomembna pa je tudi dovolj trdna talna podlaga. Nestabilna tla namreč vodijo v težave s poravnavo in delovanjem vrat, ki jih je treba nenehno znova nastavljati. Obremenitveni in drugi izračuni morajo zagotoviti minimalno deformacijo stekla, slednje pa mora biti tudi dovolj debelo glede na velikost stene.

Odličen nakup, a precejšen strošek

Panoramske stene so odličen element v stanovanju ali hiši, ki notranjost povezujejo z zunanjostjo, toda tudi precejšnja naložba. Ko se odločate za nakup, preverite izdelavo in trdnost konstrukcije, gladkost in učinkovitost drsnega mehanizma, primeren material (aluminij, les, PVC ali s PVC-jem prevlečen aluminij) in ne nazadnje dizajn, ki se prilega zunanji in notranji podobi vašega doma. V poštev vzemite tudi vzdrževanje: okvirji naj bodo ustrezno zaščiteni, drsni sistem pa naj omogoča lahko čiščenje, vzdrževanje in zaščito pred vremenskimi vplivi.