Panoramske stene so stene iz stekla. Sliši se nevarno, toda moderna tehnologija zagotavlja popolno izolacijo v kombinaciji z izrednim pogledom in obilo naravne svetlobe. Ob lepem vremenu omogočajo, da prostor enostavno odpremo in praktično združimo z zunanjim delom. Tako vam udobnega kavča ne bo treba več niti prestaviti ven, temveč boste z eno potezo dnevno sobo z vsem njenim udobjem spremenili v teraso.

marcel_breuer_modern_07.jpg

Energijsko varčnejše

Naj vas ne skrbi, da steklena stena ne bo predstavljala dovolj dobre izolacije. Kot pojasnjuje mag. Neja Rupnik, direktorica mizarstva podjetja M Sora, je to namreč povsem odvisno od vrste stekla. Tudi panoramske stene lahko odlično tesnijo in so popolnoma toplotno izolirane, lahko pa celo zvočno. Podjetje M Sora je ravno na letošnjem sejmu Dom prejelo nagrado zelena misija za svojo ekološko inovativnost in zanesljivost. Na tekmovanje so sicer prijavili okno, vendar pa isto tehnologijo uporabljajo pri vseh svojih izdelkih iz stekla. Več naravne svetlobe pa pomeni tudi občutno manjše račune za elektriko; razen če ne boste luči prižigali kar iz navade. Študije namreč kažejo, da se je veliko ljudi tako navadilo na umetno svetlobo, da jo uporabljajo celo sredi belega dne.

luxury_beach_house_design_in_long_island_exterior.jpg

Izboljšajo kakovost življenja

Če imate steno, ki ni zelo izpostavljena pogledom sosedov, gleda pa na krasen vrt, morda celo na morje ali jezero, je škoda, da je ne bi kar najbolje izkoristili in jo spremenili v panoramsko. Takšen poseg v prostor je precej enostaven, nudi pa neprimerljiv učinek dekoracije. Notranja oprema lahko ostane povsem minimalistična, poudarek pa je na razgledu, ki bo zagotovo privlačil vse poglede.

Ob panoramski steni se ne boste mogli več pritoževati, da ste cel dan zaprti med štiri stene, saj boste svoje oči lahko vedno sprostili s pogledom na naravo, vaše razpoloženje pa bo dokazano izboljšano, saj se bo vaš dom kopal v sončni svetlobi.

Ob lepem vremenu je mogoče panoramsko steno tudi odpreti in uživati v zračnosti prostora. Če želite čim večjo prehodnost, Rupnikova priporoča zložljive stene, ki jih je mogoče najbolj odpreti. Vsa krila se lahko namreč odprejo na eno stran, lahko pa tudi delno na eno in delno na drugo.

03f4761.jpg

V različnih izvedbah

Če imate malo prostora, lahko steklena stena prostor vizualno poveča. V tem primeru Rupnikova priporoča drsno-nagibno steno, ki se odpira, ne da bi posegala v notranjost prostora. Sicer se drsno-nagibne stene odprejo le do polovice, vendar pa direktorica mizarstva podjetja M Sora pravi, da je mogoče s pomočjo strokovnjaka postaviti dve panoramski steni, ki se odpirata vsaka na svojo stran.

Med kupci, pravi Rupnikova, so sicer najbolj priljubljene dvižno-drsne stene, pri katerih se krilo stene dvigne in drsa. Njihov mehanizem odpiranja je namreč najbolj enostaven in vzdržljiv. Podjetje M Sora je pred kratkim predstavilo tudi estetsko izboljšan model takšne panoramske stene. Uspeli so namreč razviti način izdelave brez lesenega okvirja. Celo steno tako sestavlja le steklo, zato se še posebno ujame z bolj moderno zasnovanimi hišami.

Mogoče so tudi izvedbe z nižjim pragom (pri katerih pa tesnenje včasih ni optimalno), kakor tudi izvedbe, prilagojene invalidom.