V zadnjem mesecu se je precej povečalo število roparskih napadov na moskovske bankomate, poročajo tuji mediji. Medtem ko so roparji lani v celem letu izpraznili 21 bankomatov, se je samo v minulem mesecu zgodilo deset tovrstnih incidentov.

Kot navaja rt.com, po besedah poznavalcev zadnji napadi niso bili izvedeni s strani izkušenih roparjev, pač pa so bankomate praznili njihovi »vajenci«. Izkušeni roparji so namreč zainteresiranim ponudili tečaj, na katerem so se ti učili od mojstrov ropanja. Kot so za portal dejali neimenovani viri, bi naj učitelji od svojih praktikantov zahtevali določen delež od vsakega uspešnega ropa.

Rope že preiskujejo organi pregona

V enem samem ropu bi naj bilo možno ukrasti od dva do pet milijonov rubljev (med približno 26.000 in 65.000 evri). Tri banke bi naj za pomoč že zaprosile organe pregona. »Želimo vedeti, katero ranljivost varnostnega sistema so roparji izkoristili,« je dejal predstavnik ene od bank, ki je za pomoč pozvala tudi rusko centralno banko (CBR). Oškodovane banke namreč za zdaj ne vedo, s kakšno tehnologijo so si pomagali roparji.

Na CBR so za Kommersant dejali, da o ropih bankomatov ne vedo ničesar. Kot poudarjajo poznavalci, banke o ropih bankomatov niso dolžne obveščati centralne banke.