Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za astmo po svetu trpi približno 235 milijonov ljudi. Simptomi astme so med drugim težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje, ki se lahko pri bolnikih pojavijo tudi večkrat na dan.

Čeprav astme ni mogoče pozdraviti, se s pravilno diagnozo, zdravljenjem in izobraževanjem bolnika lahko zagotavlja dober nadzor in vodenje bolezni. Med pogostimi žrtvami te kronične bolezni so predvsem otroci. Pojavlja se v vseh državah ne glede na stopnjo razvoja, več kot 80 odstotkov smrtnih primerov astme pa je v slabše razvitih državah.

Bolezen se premalokrat odkrije in tudi večkrat pomanjkljivo zdravi. Ob tem pa predstavlja breme tako za družine in posameznike, ki morajo svoje vsakodnevne življenjske aktivnosti omejiti. Odrasli zaradi astme večkrat izpustijo službo, otroci pa šolo. Astmatični napadi so nevarni in včasih celo smrtonosni, pravijo v Gini.

Svetovni dan astme že od leta 1998

Ljudje, ki trpijo za astmo, lahko bolezen nadzorujejo s tem, da se naučijo izmikati sprožilcem astmatičnih napadov. Med bolj pogostimi so tobačni dim, plesen, onesnažen zrak, prehlad in gripa. Napade se lahko prepreči tudi z ustreznimi inhalacijskimi aparati.

Letos želijo organizatorji pozvati tako bolnike kot zdravstveno osebje po svetu, da simptome astme preučijo ne glede na starost, prav tako pa nemudoma ukrepajo in vzpostavijo nadzor nad boleznijo.

Svetovni dan astme smo prvič obeležili leta 1998, odtlej pa to postal eden najpomembnejših svetovnih dogodkov ozaveščanja o tej bolezni.