Kot je razvidno iz programa dvodnevnega obiska enega najboljših piscev kriminalk na svetu, bo v petek, 11. maja, najprej sodeloval na novinarski konferenci v knjigarni Konzorcij v Ljubljani, nato se bo ob 19. uri ustavil na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici. Naslednji dan ob 19. uri mu bo moč prisluhniti še v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer bo tudi podpisoval knjige.

Izid romana Macbeth

V Sloveniji se bo ustavil ob izidu romana Macbeth. Zgodba spremlja inšpektorja Macbetha, ki mora s svojo ekipo počistiti razdejanje, ko se racija med preprodajalci droge sprevrže v krvav pokol. Njegov uspeh je nagrajen in na lepem ima vse: moč, denar, spoštovanje. A Macbeth, ki ga preganjajo prividi in paranoja, se začne sesuvati.

Nesbo (1960) je sicer znan predvsem po romanih z glavnim junakom detektivom Harryjem Holeom, ki so dosegli uspeh tako na Norveškem kot drugod po svetu, navdušili so kritike, knjigarnarje in bralce. V tej zbirki so Taščica, Brezskrbno, Pentagram, Odrešenik, Snežak, Leopard, Fantom, Policija, Netopir, Ščurki in Žeja. Njegove knjige so prevedene v 40 jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig.

Po Snežaku posneli film

Taščica je bila ob izidu leta 2000 razglašena za najboljši norveški kriminalni roman vseh časov, Snežak pa je prejel nagrado za roman leta 2007. Po tej Nesbojevi uspešnici je bil lani posnet tudi istoimenski triler v režiji Tomasa Alfredsona. V Harryja Holea se je prelevil Michael Fassbender, ki je poskušal priti na sled domnevnemu serijskemu morilcu.

Pri založbi Didakta so zapisali, da razlog za avtorjev mednarodni uspeh vsaj deloma tiči v izvirnosti in skrajni realističnosti glavnega junaka, detektiva Harryja Holea. »Harry je že po izidu prve knjige postal kulten lik, pristen antijunak nemogočega karakterja, a hkrati tako simpatičen,« so poudarili in dodali, da je eden najboljših detektivov, a kot dolgoletni alkoholik in nasprotnik vsakršne avtoritete hkrati tudi najslabši javni uslužbenec.