Nasmejana do ušes sta Fikreta in Damir Porić v četrtek zapustila ljubljansko sodno palačo, objemala sta se z odvetnico in mahala novinarjem v pozdrav. Očitno sta bila zadovoljna z razpletom sodnega postopka. Ta je za slovensko družbo vendarle zelo pomemben, saj bi moral pokazati, da je služabništvo na meji s suženjstvom in grozljivo izkoriščanje nemočnih žensk vendarle nekaj nedopustnega.

Od oktobra 2013 do aprila lani sta zakonca, pri katerih so živeli tudi trije majhni otroci, v Ljubljano pripeljala deset žensk iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije. Obljubila sta jim plačilo okoli 500 evrov za varstvo otrok. Ko so nemočne, neizobražene in revne ženske prišle v Ljubljano, se je za njih začela nočna mora. Zaklepanje, pretepanje, zmerjanje so bili vsak dan na dnevnem redu. Spati so morale na tleh ali balkonu, jedle so le enkrat na dan, delati so morale cele dneve, izhodov niso imele, plačila pa sploh ni bilo. Ena od žensk je morala Fikreto oralno spolno zadovoljevati. Še dvema pa je Fikreta napovedala, da ko bo ona rodila, bosta morala spolno občevati z Damirjem, ker ona pač ne bo zmogla. Ko je kateri od žensk uspelo pobegniti, sta takoj pripeljala novo.

Policija je postala pozorna na dogajanje v družini Porić, zakoncema so začeli slediti in jima prisluškovati. Aretirali so ju aprila lani in steklo je sojenje, ki bi se, če ne bi Porićeva na zadnji obravnavi vendarle priznala kaznivih dejanj (češ da imata postopka dovolj in da želita zgodbo končati), še dolgo vleklo.

Priznala in si oddahnila

Tudi priznanje in s tem skrajšanje postopka je vplivalo na milejši kazni. Za kaznivo dejanje trgovanja z ljudmi je predvidenih do 15 let zapora, za spolno nasilje do deset. Tožilec Jože Levašič je predlagal za Fikreto tri leta in deset mesecev, za Damirja tri leta zapora. Sodnik Srečko Škerbec je bil še bolj milosten, čeprav je v uro trajajoči obrazložitvi zelo natančno opisoval, kakšne grozote so morale prestajati ženske pri Porićevih in tudi to, da sta kršila štiri člene ustave, povezane s kršitvijo človekovih pravic. Tik pred izrekom kazni se je Fikreta močno tresla, na koncu pa je bila videti zelo zadovoljna. »Damir je bil povsod po Ljubljani, le doma ne. Fikreta je pa res pretiravala,« je med drugim dejal sodnik in za Fikreto izrekel enotno kazen treh let in štirih mesecev, za Damirja pa dveh let in enajstih mesecev zapora. Zakonca Porić sta od aretacije v priporu oziroma v hišnem priporu. Tako sta odslužila že tretjino kazni. Sodnik je hišni pripor odpravil, zato sta lahko nasmejana in dobre volje odkorakala na prostost. Vsaj za zdaj oziroma do pravnomočnosti sodbe. Tožilec Jože Levašič se na odpravo pripora ne bo pritožil, na višino kazni pa.