Nad poročilom je najbolj navdušen Trump, ki je že tvitnil pohvalo in ponovno ugotovil, da preiskave niso potrebne.

Posebni tožilec Robert Mueller sicer svojo preiskavo pelje naprej, senatni odbor za pravosodje pa je potrdil predlog zakona za zaščito Muellerja pred Trumpom, pri čemer je z demokrati glasovalo tudi nekaj republikancev.

V senatu niso prepričani, da je preiskava res končana, za predsednika odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu Devina Nunesa pa ni nobenega dvoma, da Trump in njegova kampanja nista nič kriva. Republikanci so kljub temu priznali, da je Rusija vnašala razdor v ZDA po družabnih medijih in z računalniškimi vdori.

Demokrati dejanju republikancev nasprotujejo

Poročilo, katerega bistvo so republikanci objavili že marca, so cenzurirale obveščevalne agencije, med drugim tudi informacije in imena, ki že dlje časa krožijo v javnosti in so bili objavljeni.

Demokrati dejanju svojih kolegov odločno nasprotujejo in pravijo, da gre za poskus pomoči predsedniku Trumpu na račun nacionalne varnosti ZDA.

Trump je v pogovoru za televizijo Fox News v četrtek ponovno zavrnil, da bi imel kakšne zveze z Rusi, in zatrdil, da ZDA še niso imele predsednika, ki bi bil tako oster do Rusije, kot je on. »Če ne verjamete, kar vprašajte Vladimirja Putina,« je dejal.