Kot je povedal Petrovič, je Kolenca spoznal leta 2006, ko se je ta začel učiti leteti pod njegovim vodstvom. Preden je leta 2011 opravil izpit za upravljanje s toplozračnimi baloni, je Kolenc po njegovih besedah veliko letel, izpit pa je bil le še formalna potrditev njegovega znanja. Letel je z različnimi baloni, od manjših šolskih, do največjih, kakršen je bil balon, s katerim je prišlo do nesreče. Najprej je letel pod nadzorom Petroviča, po opravljenem izpitu pa samostojno.

Z balonom, s katerim je prišlo do nesreče, je Kolenc po podatkih Petroviča naletel okoli 20 ur. Prvo uro ali dve sta naredila skupaj, ker tako zahtevajo njihova pravila, ko začne pilot upravljati večji balon, junija v letu pred nesrečo pa sta skupaj poskusno naredila še štiri ure, saj balon pred tem nekaj časa ni letel.

Naslednji narok 20. junija

Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do deset let zapora. Bil je namreč pilot toplozračnega balona, ki se je 23. avgusta 2012 ponesrečil na Ljubljanskem barju. Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, ostali so se poškodovali, med njimi huje.

Obtožnica Kolencu očita, da kljub bližajoči se nevihti ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med zasilnim pristankom pa da ni upošteval varnostnih navodil proizvajalca balona in stroke.