Medtem ko je Real iz Madrida najuspešnejši španski klub po številu lovorik v evropski ligi prvakov oziroma pokalu državnih prvakov (skupno 12, že drugi Milan jih ima kar pet manj) in po številu naslovov državnega prvaka (33, druga Barcelona jih ima devet manj), je tekmovanje, ki »pripada« njihovemu večnemu rivalu Barceloni, španski kraljevi pokal. Real ga je namreč doslej osvojil »le« 19-krat in je s tem šele na tretjem mestu, saj je pred njim poleg Barce tudi Athletic Bilbao s 23 naslovi. Katalonci so drugo najpomembnejšo špansko lovoriko doslej v zrak dvignili 29-krat, kar pomeni, da imajo nocoj priložnost za osvojitev jubilejne 30. Ta bi bila obenem tudi četrta zaporedna, načrte pa jim bo na stadionu Atletica iz Madrida Wanda Metropolitano poskušala prekrižati Sevilla, ki je španski pokal doslej osvojila petkrat.

Velik favorit za zmago je seveda Barcelona. Ta si je v tej sezoni privoščila doslej en sam spodrsljaj, ki pa je bil odločilen, da jo je Roma izločila v četrtfinalu lige prvakov. V domačem prvenstvu tako sploh še ni izgubila, zato o tem, da ga bo tudi osvojila, praktično ni več nobenega dvoma, vseeno pa bo na uradno potrditev morala počakati do naslednjega konca tedna, ko utegne naslov slaviti na tekmi proti Deportivu La Coruni, tekmo pred velikim derbijem z Realom iz Madrida. Ob tem je Barca na zadnjih 35 tekmah španskega pokala doživela vsega dva poraza, še en podatek, ki gre na roko Kataloncem, pa je, da je njihov najboljši igralec Lionel Messi v karieri največ golov zabil prav Sevilli – neverjetnih 30 na 32 tekmah. V središču pozornosti bo tako tudi na nocojšnji tekmi, ki bi morala biti po mnenju nekaterih celo njegova zadnja klubska v tej sezoni. Ker se bliža svetovno prvenstvo v Rusiji, mu natanko to namreč svetuje legendarni rojak in svetovni prvak z argentinsko reprezentanco leta 1986 Oscar Ruggeri. »Messi bi moral po tej tekmi poklicati predsednika Barcelone in mu razložiti, da bo prvenstvo v Rusiji njegovo in da bi se rad popolnoma posvetil reprezentanci,« meni Ruggeri.

Pa Sevilla? Odkar jo je sredi sezone prevzel trener Vincenzo Montella, je dolgo časa igrala v slogu toplo-hladno, od njihove najbolj vroče tekme, ko je v osmini finala lige prvakov izločila Manchester United, pa le še – hladno. Od velike zmage na Old Traffordu 13. marca ji namreč še ni uspelo zmagati in je na zadnjih sedmih tekmah v vseh tekmovanjih trikrat izgubila in štirikrat remizirala, s čimer je v domačem prvenstvu padla na sedmo mesto in zaostala za mesti, ki vodijo na evropska tekmovanja. Ker se zmagovalec pokala neposredno uvrsti v skupinski del evropske lige, bo zato od današnje tekme bržčas odvisna tudi usoda italijanskega trenerja. Ta sicer, kot tudi njegov kolega Ernesto Valverde, večjih težav s sestavo moštva nima – to pomeni, da bo za Barcelono lahko igral tudi Sergi Roberto, ki je bil sredi tedna izključen na ligaški tekmi proti Celti iz Viga, saj se v pokalno tekmovanje prenašajo le kazni s prepovedjo igranja štirih tekem ali več.