Podajamo nekaj praktičnih nasvetov, kako učinkovito očistiti okna in še posebej okenska stekla. Ne bomo vam priporočili katerega izmed »čudežnih« pripomočkov ampak bomo govorili o povsem ekološkem in enostavnem čiščenju, takem, kot so ga poznale že naše babice.

Tako, kot so čistile že naše babice

Najprej tekočina za čiščenje in razmerje sestavin. Vzemite dve skodelici vroče vode, četrt skodelice kisa in veliko žlico koruznega zdroba. To dobro premešajte in se lotite čiščenja. Kis bo odstranil vse madeže, škrob pa bo dal steklu dodaten sijaj. Namesto kisa lahko uporabite tudi sodo bikarbono ali limonov sok. Za čiščenje priporočamo uporabo časopisnega papirja.

Pomemben je način čiščenja

Ne glede na to, ali uporabljate doma pripravljeno čudežno čistilo ali kupljeno, pa je pri čiščenju oken zelo pomemben način čiščenja. Manjše praske na steklu lahko učinkovito zgladite z zobno pasto, za čiščenje kotov pa uporabite staro zobno ščetko ali vatirane palčke. Dodaten sijaj oken boste dosegli z bombažno krpo, police pa lahko učinkovito očistite s razredčenim alkoholom na krpi.

Na eni strani navpično, na drugi vodoravno

Po čiščenju pogosto še vedno opazimo posamezne madeže, a ne vemo, na kateri strani stekla so. To ugotavljanje vam bo olajšal način dela. Na eni strani čistite v horizontalni smeri, na drugi pa v vertikalni. Babice pa vam bodo znale povedati tudi, da so za čiščenje oken najbolj primerni oblačni dnevi, saj sonce stekla prehitro posuši in zato na njih ostanejo madeži.