Na svetu je nešteto vrst čokolade. Mnogo se jih bo dalo pokusiti na letošnjem Festivalu čokolade v Radovljici, ki se bo začel jutri popoldne in končal v nedeljo zvečer. Med letošnjimi novostmi, ki jih je predstavila Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, je tudi možnost, da si obiskovalci čokolado po svojem okusu izdelajo sami.

»Letošnji festival je sedmi po vrsti, dogajal se bo na sedmih prizoriščih, spremljalo ga bo sedem koncertov poleg drugih spremljajočih dogodkov, pridružilo se nam je sedem novih ponudnikov čokolade. Razmišljali pa smo, kako bi obiskovalcem predstavili nastanek čokolade. Zato smo se povezali s strokovnjaki iz Hiše eksperimentov, ki bodo prikazali postopek, vsak pa si bo lahko iz pesti kakavovega zrna izdelal tudi svojo čokolado,« obljublja Mikljeva.

V pol ure od zrna do tablice

»Postopek izdelave čokolade je dolgotrajen, pri pripravi eksperimenta pa smo imeli v mislih, da bomo obiskovalce težko zadržali za uro in pol. Zato smo ga poenostavili in skrajšali, tako da bo vsakemu, ki se bo lotil izdelave, vzel približno pol ure,« pravi Luka Vidic iz Hiše eksperimentov. Tako izdelana čokolada bo, opozarja, precej bolj grenka od tiste, ki smo je vajeni s trgovskih polic: »Tiste, ki se bodo izdelave lotili, pozivamo, naj izdelek vsaj pokusijo, preden mu bodo dodali sladkor, da spoznajo pristni okus.«

»Pri čokoladi je najpomembnejši kakavovec. Okus je v veliki meri odvisen od njegove sorte,« opozarja domačin Andraž Briški Javor, matematik in avtor knjige Uživanje v čokoladi, ki bo izšla prav med festivalom. V njej je, kot pravi, raziskoval, kako so arome, okusi in tekstura povezani s sestavinami in postopki.

»Bolj ko razumemo čokolado, bolj lahko v njej uživamo,« je prepričan. »Izberimo kakovostno čokolado, posvetimo se ji z vsemi čuti. Ne ugriznimo vanjo, pač pa košček položimo na jezik, da spoznamo okuse. Če bomo ob tem pojedli še skledo zelenjavne solate, si zagotovo ne bomo škodili,« svetuje avtor knjige, ki bo, obljublja, navdušila tudi ljudi s posebnimi prehranskimi režimi.

Parkirišč ne bo več na zelenicah

Festival čokolade je za organizatorje velik organizacijski in finančni zalogaj in stane okoli 19.000 evrov. Medtem ko so na prvem pred sedmimi leti po besedah direktorice Turizma Radovljica našteli okoli 5000 obiskovalcev, se je lani njihovo število ustavilo pri okoli 50.000. Ker množičen obisk pričakujejo tudi letos, bo v Radovljici vse tri dni veljal spremenjen prometni režim. Zaradi zagotavljanja varnejšega prehoda obiskovalcev od Vurnikovega trga do parka bo popolnoma zaprta Kranjska cesta od Vurnikovega trga do avtobusne postaje Radovljica. Promet bo preusmerjen na cesto mimo radovljiškega vrtca. Za promet bo zaprt tudi del Gorenjske ceste od križišča pri Gorenjski Banki do Linhartovega trga in Linhartov trg.

Parkirišča tokrat ne bodo urejena na travnatih in kmetijskih površinah, opozarjajo v Turizmu Radovljica. Parkirni prostori bodo po delu Gradnikove ceste, Ulice Staneta Žagarja in Gorenjske ceste, kjer bo urejen enosmerni promet. Organizatorji pa obiskovalce pozivajo tudi, naj se v Radovljico raje pripeljejo z rednim ali muzejskim vlakom ali avtobusom.