VPrava drama je v soboto malo po četrti popoldne potekala na mejnem prehodu Gruškovje. Policisti so z rentgenom pregledovali prtljago potnikov na avtobusu na redni progi Sarajevo–Göteborg in naleteli na pravi arzenal, zaradi česar so na pomoč poklicali kriminaliste in bombne tehnike. Za zdaj vse kaže na to, da je orožje tihotapil 25-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki je na avtobus vstopil v Banjaluki in bil namenjen vse do Švedske.

Policisti so najprej v dveh črnih torbah odkrili 36 ročnih bomb, sedem pištol in 200 nabojev. Nekaj od tega je bilo zakamufliranih v večjih posodah z majonezo in čokolado. Osumljeni je imel s seboj še eno torbo, ki pa je ni nesel na pregled, pač pa jo je pustil pred avtobusom. Voznik avtobusa jo je odvrgel v smeti, a so jo kriminalisti našli in v njej še tri avtomatske puške, pištolo, dve tromblonski mini, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, del cevi in še dobrih 200 nabojev. Bosanca so pridržali, sodnik okrožnega sodišča na Ptuju pa ga je že poslal v pripor.

Končni naročnik neznan

Kriminalistična preiskava se nadaljuje, zato Andrej Kolbl s PU Maribor še ni mogel ne potrditi ne ovreči nekaterih ugibanj glede končne destinacije orožja, naročnikov in morebitnih pomagačev. Kot je pojasnil Robi Ribič iz generalne policijske uprave, je tovrstno tihotapljenje orožja kar običajna praksa na tako imenovani balkanski poti, ki gre seveda skozi Slovenijo. Orožje z zahodnega Balkana je v glavnem namenjeno v zahodno Evropo, največkrat članom organiziranega kriminala. Ali je možno, da je bila ta pošiljka namenjena teroristom? »Tudi te možnosti ne izključujemo,« je dejal Andrej Kolbl. Mariborski preiskovalci tesno sodelujejo s kolegi iz Bosne, s Hrvaškega, Švedskega in Danskega. Avtobus je imel namreč danske registrske tablice.