Skovanko oranžno vino so izumili Angleži, da so lahko bolj natančno oziroma bolj marketinško označili skupino vin iz grozdja belih sort vinske trte, ki so narejena po principu rdečih vin. Torej s podaljšanim stikom mošta z jagodnimi kožicami, ki dajejo vinu temnorumeno ali oranžno barvo.

Proizvajalci namesto oranžna raje uporabljajo izraz jantarna ali celo sonaravna vina. Vsak vinar, ki nastopi na prireditvi Orange wine festival, mora namreč zagotoviti, da so njegova vina pridelana iz belih sort grozdja s postopkom podaljšane maceracije. Ta ne sme biti krajša od 36 ur, grozdje, iz katerega je nastalo vino, mora biti obrano ročno in pridelano na čim bolj ekološki način, brez sistemskih škropiv. Vina morajo biti narejena brez dodanih kvasovk, s čim manj čarovnijami v obliki enoloških posegov, žveplo pa je lahko dodano le v mikroskopskih količinah. Kljub strogim zahtevam je od leta 2012, ko je festival oranžnih vin zaživel v Izoli in se pozneje razširil še na Dunaj, število pridelovalcev teh vin vsako leto večje. Čeprav jih je glede na svetovni trg še vedno dokaj malo in je pridelava butična, saj domala vsa ta vina prihajajo z majhnih in srednje velikih družinskih posestev, je večina najuglednejših proizvajalcev teh revolucionarnih enoloških raritet skoncentrirana ob severnem Jadranu, v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Med najbolj izpostavljenimi regijami so Furlanija, Brda in Colio, Vipavska dolina, Kras in Istra. Tudi v Gruziji, pradomovini vina, je pridelava oranžnih vin tradicija, na kateri gradijo svojo prepoznavnost na svetovnem vinskem trgu. Pridelava v kvevrih, v zemljo zakopanih glinenih posodah, v katerih se grozdje spreminja v vino tudi več mesecev po končani fermentaciji, se je razširila še drugam in postala modni hit tudi v državah srednje in zahodne Evrope.

Oranžno vino kot gibanje

Letos se bo na festivalu predstavilo 60 vinarjev, največ jih bo prav iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Gruzije in Italije. V šestih letih, odkar je izolski festival poskušal ustoličiti oranžno barvo ob rdeči, beli in roza, so tisti, ki so na začetku veljali za nekakšne vinske ekscentrike in so svoja novobarvna vina še dokaj sramežljivo predstavljali dokaj redkim vinskim navdušencev, dobili veliko novih, predvsem pa tudi mladih posnemovalcev. Prav zato organizatorji poudarjajo, da Orange wine festival ni zgolj ena v vrsti vinskih predstavitev, ampak gibanje, ki širi tako krog pridelovalcev s tankočutnejšim odnosom do narave kot krog spoštljivih ljubiteljev njihovih vin. Ker so oranžna vina zaradi svojih lastnosti sama po sebi tudi hrana in se odlično ujemajo s tradicionalnimi jedmi z območja, kjer so bila pridelana, bo na festivalu mogoče okusiti tudi lepo število kulinaričnih poslastic, ki po nepisanih pravilih sovpadajo z močno obarvanim in alkohola polnim belim vinom.