Znanstveniki z Univerze v Cambridgeu so ugotovili, da so kozarci skozi stoletja postajali vse večji. Tako lahko v kozarec danes natočimo kar sedemkrat več pijače kot pred 300 leti. Velikost kozarcev se je večala predvsem v zadnjih dveh desetletjih v skladu s porastom pitja vina.

Povprečna kapaciteta kozarca iz začetka 18. stoletja se je iz 66 mililitrov povečala na 449 milimetrov, toliko namreč znaša kapaciteta kozarca, iz katerega danes srkamo žlahtno kapljico. Gre za spremembo, ki nas je morda spodbudila k tem, da pijemo več, kot je zdravo. Pravzaprav je bil tipičen kozarec pred 300 leti za kar polovico manjši od današnjega »uradno« najmanjšega kozarca za vino s kapaciteto 125 milimetrov.

Več popijemo, kadar pijemo iz večjih kozarcev, čeprav je količina vina enaka

V prvi tovrstni raziskavi v Veliki Britaniji so preučili kozarce iz 18. stoletja, ki jih hranijo v muzeju Ashmolean v Oxfordu, kozarce, iz katerih pijejo v Buckinghamski palači, ter bolj sodobne kozarce iz katalogov John Lewisa. Dokazi so več kot jasni: novejši kozarci so večji.

V raziskavi, ki je bila nedavno objavljena v reviji BMJ, so izmerili kapacitete kozarcev iz različnih obdobjih, od začetka 18. stoletja pa do danes. Pri tem pa so želeli ugotoviti, ali so razlike v velikosti prispevale k povečanju porabe vina.

»Vino bo prav gotovo še naprej del veselih božičnih večerov, toda ko gre za količine pijač, je velikost kozarca po vsej verjetnosti pomembna,« je dejala profesorica in vodja raziskave Theresa Marteau, direktorica oddelka za vedenjske in zdravstvene raziskave Univerze v Cambridgeu.

Leta 2016 so Marteaujeva in njeni kolegi izvedli eksperiment v Pint Shopu v Cambridgeu, v katerem so posameznikom nalivali pijačo v vedno večje kozarce, pri tem pa je količina pijače ostajala enaka. Ugotovili so, da so s temi spremembami, torej z večjimi kozarci (a isto količino vina), prodali 10 odstotkov več pijače.

Razlogov za vedno večje kozarce tudi sociološki trendi

V okviru nove raziskave so raziskovalci izmerili 411 kozarcev in ugotovili, da se je kapaciteta kozarca, ki je bila okoli leta 1700 66 mililitrov, v začetku tega stoletja povečala na 417 mililitrov, v zadnjem letu do dveh pa celo na 449 mililitrov.

»Naše ugotovitve kažejo, da se je kapaciteta kozarcev za vino v zadnjih 300 letih v Angliji zelo povečala,« je povedala soavtorica študije Zorana Zupan in dodala, da se je velikost kozarcev pospešeno večala od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Kot je še povedala Zupanova, ne morejo zagotovo trdili, da danes ljudje več popijejo zaradi večjih kozarcev, toda dejstvo je, da so pred 300 leti v kozarec lahko natočili le polovico vsebine današnjega najmanjšega kozarca za vino.

V Angliji v lokalih vse pogosteje servirajo vino v 250 mililitrskih kozarcih, pri tem pa v ponudbi manjših kozarcev sploh ni, kljub predpisom, ki to zahtevajo.

Pri Združenju za vino in žgane pijače menijo, da so verjetno eden od razlogov za vedno večje kozarce tudi sociološki trendi. »Velikost vinskih kozarcev odraža trend in modo določenega časa, pogosto so kozarci večji zaradi praktičnih razlogov,« je dejal izvršni direktor WSTA Miles Beale. »Rdeče vino, recimo, se servira v večjih kozarcih zato, da lahko diha, kar pred 300 letih morda ni bilo toliko pomembno.«