Tako kot pri vsaki dizajnerski odločitvi tudi pri tej obstajajo prednosti in pomanjkljivosti. Izvedenci za notranjo opremo so pretehtali razloge za in proti – preberite jih, preden se odločite za spremembo.

Za: odprte kuhinjske police so moderne

Police v kuhinje ne bodo prav kmalu prišle iz mode, pravijo strokovnjaki. Odstranitev zgornjih omaric je zelo priljubljen dizajnerski trend, ker naredi prostor navidezno večji. Poleg tega lahko na policah razstavite svoje najlepše krožnike ali skodelice.

Proti: vidni nered

Če imate v kuhinji odprte police, se pripravite, da boste morali na njih vedno vzdrževati red. Ureditev posodja na policah zahteva organiziran pristop, saj jih ne moremo postaviti kar tako, temveč naj bi se posamezni kosi ujemali med seboj. V nasprotnem primeru bo vse skupaj videti neurejeno. Cilj zlaganja na police je poudariti dizajn prostora, ne pa odvrniti pozornost od njega, zato od vsepovsod navlečene skodelice pač ne delujejo lepo. Da preprečite nered, lahko manjše predmete pospravite v košarice, živila pa v steklenke.

Za: s policami privarčujete

Manj kuhinjskih omaric in lažje vgrajevanje naredita police kot dostopno možnost, ko se odločite za prenovo kuhinje. Če ste domači mojster, lahko police naredite in namestite tudi sami.

Proti: več čiščenja

Čiščenje odprtih polic je lahko prava nočna mora. Toplota gospodinjskih aparatov povzroči, da se prah in umazanija dvigneta v zrak ter se prilepita na izpostavljene površine, torej na skodelice, krožnike ali kozarce na policah. To pomeni, da boste morali razstavljeno posodje prati večkrat kot tisto, ki bi bilo sicer spravljeno v omaricah.

Za: police poleg zgornjih omaric

Dobra novica za vse, ki niso prepričani, ali bi se lahko odrekli vsem zgornjim omaricam – namestite lahko tudi pol polic in pol omaric. Tako boste s kuhinjskim pohištvom še vedno v trendu, obenem pa boste nadzorovali nered. Na policah razstavite samo najboljše kose, druge pa pospravite v omarice.

Proti: takšna postavitev lahko deluje ceneno

Police naj bodo iz kakovostnega materiala in dovolj trdne, saj si ne želite, da bi se povesile. Tedaj kuhinja resnično deluje cenena in slabo narejena. Glavna stvar, zaradi katere je videti cenena, pa so izdelki, ki jih razstavite na policah. Če je videti, kot da ste nanje postavili vse posodje, kar ga premorete, to gotovo ne govori v prid modnemu videzu. To priložnost lahko izkoristite, da pregledate kuhinjski inventar in zavržete vse, kar je okrušeno ali kakor koli poškodovano. Ko kupujete nove predmete za razstavljanje na policah, pa pazite, da so barvno usklajeni.