Prav je, da otroke v vrtnarjenje vpeljemo čim bolj zabavno ter predvsem takrat, ko smo sami spočiti in primerno dobre volje. Dovolite jim, da na začetku spremljajo vaše delo, ponujeno pomoč pa le sprejmite.

Vsaka pomoč je dobrodošla

Naj vam otroci najprej pomagajo pri obiranju sladkih jagod, tudi puljenje plevela in zalivanje gredic je lahko zabavno. Nikar ne bodite preveč pozorni in občutljivi na njihove napake. Morda bo na začetku poleg plevela v koš romala tudi rastlinica, ki je pravkar vzklila. Tudi gredice znajo biti preveč namočene. A noben začetek ni lahek. Pozneje, ko bodo otroci že osvojili vsaj osnovna opravila, jih podučite še o pravilnem pobiranju zelenjave, sadja. Zakaj moramo počakati, da je jagoda rdeča, ali zakaj mora biti korenček živo oranžne barve. Prav tako morajo vedeti, kdaj so gredice dovolj dobro zalite in zakaj je potrebno redno odstranjevanje plevela.

Naj otroci sami načrtujejo

Naj vam mali nadobudnež pomaga pri prostorskem načrtovanju vrtička. Skupaj določita prostor in obliko vrtička, še bolj zabavno pa bo, če ga ogradita ali na kakšen drug način označita, komu ta mali vrtiček pripada. Naj bo vrtiček tak, kot si ga je zamislil mali vrtnar, ne tak, kot bi ga želeli imeti vi. Prav tako jim dajte na razpolago več različnih stvari, ki jih lahko posadijo. Morda »ponudbo« omejite na vrtnine, ki niso zahtevne za gojenje in zagotavljajo poln vrtiček. Za začetek je na primer odlična katera koli vrsta solate. In seveda ne zahteva cele njive, za začetek je vrtiček velikosti dveh kvadratnih metrov povsem dovolj. A zavedajte se, da pet- ali šestletniki pri vrtnarjenju potrebujejo nadzor.