Ob rojstvu otroka posadite drevo

Obstaja veliko načinov, kako lahko proslavite rojstvo vašega otroka. Ena izmed preprostih idej, ki jo bo lahko vaša družina cenila več let, pa je sajenje drevesa. Drevesa proizvajajo kisik in so dobra za okolje. To je lekcija, ki se je lahko vaš otrok nauči, medtem ko bosta skupaj z drevesom rasla. Mlada drevesa niso draga in nekatere drevesnice jih prodajajo za nekaj evrov ali pa jih v določenih obdobjih leta celo podarjajo, da se rešijo stare zaloge.

vrticek_drevo.jpg

Ob sajenju drevesa posnemite veliko fotografij. Ko bo vaš najmlajši rastel, posnemite še dodatne slike in nekega dne, ko boste v hiši imeli mladega odraslega, na vrtu pa drevo, višje od hiše, boste imeli čudovite fotografije, ki bodo prikazovale odraščanje vašega otroka. Obeležite lahko tudi druge pomembne dogodke, kot so zaključek vrtca, rojstni dan ali drug osebni praznik.

Če se odločite posaditi drevo za svojega malčka, ni nujno, da imate veliko dvorišče pred hišo ali za njo. Če živite v stanovanju ali nimate dovolj prostora okoli hiše, preprosto posadite drevo v cvetlični lonec.

Uredite vrtiček za majhne otroke

Zamislite si, kako se bo vaš predšolski malček zabaval, ko bo lahko na vrtu nabral cvetje za kuhinjsko mizo ali pa pojedel zelenjavo naravnost z vrta. Majhen vrt z rožami ali zelenjavo bo pomagal naučiti vaše otroke, kako rastejo rastline in omogočil ure zabave na prostem.

Za to starost je dobro imeti čim bolj preprost vrt. Nekaj zelišč in vrst zelenjave, ki so enostavne za vzdrževanje, bo povsem dovolj za začetek prvega vrta vašega otroka. S praktičnim zgledom na vrtu boste otroka naučili tudi nekaj resnic o prehrani, saj bo z veseljem opazoval, kako rastline pred njegovimi očmi rastejo - in jih nato z užitkom pomljaskal.

vrticek_otroci1.jpg

Posadite rastline, ki so ravno na robu cvetenja, saj vaš predšolček najbrž ne bo imel potrpljenja, da bi čakal cel teden, da se rože razvijejo. Nimate dvorišča? Brez panike, saj lahko ustvarite tudi premičen vrt v vedru, tako da bo vaš malček lahko izkusil veselje med rastočimi cvetovi in zelenjavo.

Vrt za šolske otroke, poln skritih lekcij

Starejši otroci so že pripravljeni na izziv v večjem vrtu, ki vsebuje raznolike cvetlice, sadje in zelenjavo. Kopanje, sajenje, zalivanje, pletje ter opazovanje vrta, kako se razvija, jim bo pomagalo pri razvijanju občutka za vzgajanje rastlin ter spoštovanja do sveta, ki jih obdaja. Otroci te starosti se lahko lotijo rastlin, ki zahtevajo več pozornosti kot tiste v predšolskem vrtičku, vendar pa ne želite, da bi bili zaradi preobilice nalog in dela v vrtu preobremenjeni. Uporabite lahko svojo domišljijo in začnete gojiti rastline nenavadnega videza. Vaš otrok se bo prijateljem prav gotovo pohvalil o vijoličastem korenju ali modrem krompirju v vašem vrtu.

vrticek_otroci2.jpg

Zabava pa se pravzaprav začne po sajenju. Vaš otrok lahko namreč vodi vrtni dnevnik, v katerega bo zapisal, kje je posamezna vrsta rastline posajena, izrisal časovni grafikon rasti pridelka in ustvarjal zapiske o vremenu ali žuželkah, ki se zadržujejo na vrtu.

Ko bo otrok vrt prevzel za svojega, se bo zanimal zanj, še preden bodo spomladi na dan pokukale prve rastlinice. Uživanje v skupnem času z otroki med vrtnarjenjem pa bo nekaj, kar boste vsi skupaj cenili bolj kot dišeče rože in okusno sadje in zelenjavo.