Navadno smo odrasli »ta glavni« na vrtu, otroke pa porabimo samo takrat, ko je treba puliti plevel ali okopati gredice. Seveda otroci kmalu začutijo odpor do takšnega dolgočasnega dela in kmalu ostanemo sami s svojimi rastlinami. Povsem drugače pa je, če jim prepustimo gredico ali vsaj del gredice, kjer lahko sejejo in sadijo sami. To je veliko bolj zanimivo in lahko smo prepričani, da bodo svoje rastline stalno opazovali ter vsakodnevno pridno zalivali in oskrbovali. Takšne gredice jim kasneje ne bo težko opleti in okopati, saj bodo pri tem skrbeli za svoje rastline. Največjega užitka pa bodo deležni pri pobiranju pridelka, ko bo še tako droben korenček samo njihov in so ga pridelali sami.

Najboljša šola je praksa

Otroci se radi učijo, najboljša šola pa je praksa. Zato naj sodelujejo pri načrtovanju sajenja, gojenju in pobiranju pridelka. To je tudi enkratna priložnost za družinsko druženje, saj je časa vse manj in ga je treba kar najbolje izkoristiti. Z delom na vrtu in aktivnim sodelovanjem pri vseh fazah vrtnarjenja pridobivajo občutek odgovornosti, širijo znanje in si krepijo samozavest.

Eden najboljših načinov za spodbujanje navdušenja otrok do vrtnarjenja niso lepe in cvetoče rastline, ki jih smejo samo od daleč opazovati, temveč tiste, ki lepo dišijo, se jih lahko dotikajo in pokušajo. Takšne pa so prav vrtnine, ki so hkrati lepe in okusne. V trgovini lahko vidijo le njihove plodove, povsem drugače pa je opazovati celo rastlino in z nje utrgati sočen rdeč paradižnik. Medtem ko se še tako trudimo, da bi otroke navdušili za uživanje kupljene zelenjave, pa je na vrtu povsem samoumevno, da svoje rastline tudi poskusijo.

Vrtnine, ki so sorazmerno lahke za gojenje, je treba vključiti v zasaditev gredic, izogibajmo pa se tisti zelenjavi, ki je nikakor ne moremo pridelati brez pomoči kemije. Tako nam ne bo treba imeti otrok stalno na očeh in paziti, da ne posežejo po pravkar škropljeni zelenjavi. S stalnim odvračanjem in opozarjanjem bodo ne samo izgubili veselje do vrtnarjenja, velika je tudi verjetnost, da si ga ne bodo nikoli več povrnili.

Velikosti primerno orodje

Pri vključevanju otrok v delo na zelenjavnih gredah jim priskrbimo njihovi velikosti primerno orodje. Spravljeno naj bo posebej v svojem kotičku, kar se jim bo zelo dobro zdelo. Otrokom je posebno zanimiva voda in vse, kar se dogaja okrog nje. Naj imajo svojo kanglico, poslikano z rožicami ali zanimivo obarvano. Pri zalivanju so otroci neutrudni, in ko so že mokri do ušes, jih še vedno ni mogoče ustaviti.

Otroci naj spoznajo vrtnine ne samo ob obiranju in v kuhinji, temveč od samega začetka. Rastlin naj se dotikajo in začutijo nežnost peteršiljevega listja, hrapavost kumar in obliko paprik. Pri tem jih moramo opozoriti na morebitne nevšečnosti, da naj bodo pazljivi pri delu z rastlinami s pekočimi plodovi, da ne poskusijo surovega fižola in predvsem, da skrbijo za higieno.

V zelenjavnem vrtu se čez leto vedno dogaja kaj zanimivega. Najbolj zanimive pa so seveda vrtnine, ki jih pomagajo vzgojiti otroci. Ni ga večjega zadovoljstva od tega, ko iz majhnega semena zraste velika rastlina z okusnimi listi, korenom ali plodovi. Takrat so mladi vrtnarji najbolj ponosni nase in na svojo gredico, nanje pa njihovi starši.