Tokrat smo na preizkus vzeli stroj, ki je verjetno med vsemi, ki smo jih doslej preizkusili, najbolj varčen in deluje celo, če se pošalimo, brezenergijsko. Enostavni ročni pometalnik.

Stigine novosti

Podjetje Stiga, ki ga v Sloveniji zastopa Darko Opara, s.p., Domžale, je letos svoj bogati program razširilo še z ročnimi pometalniki in visokotlačnimi čistilniki ter tudi z robotskimi kosilnicami. Na področje pometalnikov in čistilnikov so posegli predvsem zato, da bi zapolnili vrzel ter trgu ponudili trpežne in kakovostne izdelke evropske proizvodnje z vso prodajno in in poprodajno podporo, enostavno z vsem, kar v globalnem zagotavlja že blagovna znamka Stiga. Kot uveljavljen proizvajalec strojev za vrt in okolico hiše pa se že kar spodobi, da so trgu ponudili še robotske kosilnice nove generacije. Mulčenje je Stigin izum, robotske kosilnice so v svoji osnovi mulčerji, za Stigo jih proizvaja italijansko podjetje Zucchetti. Programsko opremo za robotske kosilnice imata zaščiteno podjetji Husqvarna in Zucchetti in praktično vse tovrstne kosilnice prihajajo z njunih proizvodnih linij, se pa sistema nekoliko razlikujeta in sta tudi zato zanimiva, poleg tega je konkurenca na trgu za razvoj izdelkov in ceno vsekakor dobrodošla.

Manjše novosti v Stiginem programu so na primer, da je baterijski program vrtnih strojev opremljen z novim nadzornim TFT-ekranom, vrtni traktorji imajo nekoliko spremenjeno obliko in so izdelani iz še bolj trpežnih materialov, prenovljen je 80 V baterijski pihalnik, nekaj posebnega je tudi kosilnica Model 1, ki je izdelana posebej za dirke formule 1. Narejena je iz kevlarja, posebej oblikovana, trpežna, da jo lahko povozi tovornjak, seveda pa je tudi njena cena primerljiva s ceno najboljših prestižnih avtomobilov. Če imaš ferrarija, moraš imeti tudi Stigin M 1.

Robotske kosilnice

Ampak pustimo formulo 1, kjer tako ali tako ne vozijo po travi, in se posvetimo najprej Stiginim robotskim kosilnicam Autoclip. V podjetju Opara imajo na zalogi Autoclip M5 (do 500 m²), Autoclip M7 (do 750 m²) in Autoclip 230 S (do 2000 m² površine). Robotski mulčerji imajo številne novosti, velika prednost pa je tudi enostavnost namestitve in upravljanja prek pametnega telefona ali računalnika. Pri robotskih kosilnicah se je treba še posebej zavedati dveh podrobnosti. V osnovi so namenjene za ravne in utrjene trate, ne za razbrazdane travnike, drugo pa je, da ne smete pozabiti na vzdrževanje in jih je pozimi treba očistiti in pospraviti v suh prostor, poskrbeti za vzdrževalno polnjenje baterije, nabrusiti nože in jo po potrebi podmazati. Morda bo ob omembi brušenja nožev kdo pomislil na pomoto, saj imajo robotske večinoma zamenljive nože. Ne pa tudi Stigine. Te imajo štirikrako jekleno fiksno rezilo, ki ga je mogoče brusiti. Sistem je v določenih primerih prednost pred dinamičnim vpetjem, ima pa seveda nekaj šibkejših plati. Del o robotskih kosilnicah končajmo s primerom, ki nam ga je opisal Darko Opara: »Pred časom je neki kupec spraševal, koliko časa potrebuje robotska kosilnica, da pokosi na primer 500 m² velik travnik. Ko sem mu odgovoril, da pametnega odgovora ni, da to traja ves teden, ves mesec …, me je le debelo gledal. Pri robotskih kosilnicah ne moremo govoriti o času, potrebnem za košnjo neke površine, ker kosi neprekinjeno, površino si izbira naključno, Stigina pa v določenih primerih ob košnji okoli ovir kroži tudi v arhimedovi spirali.«

Pometalnik

Vrnimo se k našemu testu. Ročnim pometalnikom nisem nikoli preveč zaupal, saj so mi delovali neučinkovito, predvsem pa se je iz njih preveč prašilo. Tudi zato sem se odločil za preizkus ročnega pometalnika širine 77 cm Stiga SWP 577, ki je namenjen pometanju površine do 3000 m², kar je veliko. Volumen koša je 50 l, teža pometalnika pa je devet kilogramov. Darko Opara je že vnaprej zagotavljal, da bo pometalnik izpolnil vsa pričakovanja, čeprav mu namenimo najtežje pogoje dela. In sem mu jih. Najprej sem ga preizkusil na križišču s stransko cesto ob stanovanjski hiši, polnem peska in prahu zaradi zimskega soljenja ceste, pa tudi blata traktorjev in tovornjakov, ob vsem tem pa je na sredini še manjša mulda v kateri se nabirata pesek in blato. Višina sprednjih dveh pometalnih krtač je spremenljiva in jo je mogoče nastaviti na več stopenj. 1. in 2. sta stopnji za trdne in ravne površine, 3. in 4. za mokro listje, pesek in neravne površine, 5. in 7. pa stopnji za odpornejšo nečistočo in površino z večjimi nepravilnostmi. Čiščenje tega dela ceste je z metlo dokaj zahtevno, saj je mokro cesto težko pomesti, če pa je površina suha, se nečloveško praši. In rezultat dela s pometalnikom? Več kot odlično, čeprav je bilo zaradi velikih neravnin (mulda) treba pometati v različnih smereh, prašenja skoraj ni oziroma ga v zraku ni bilo opaziti, na samem pometalniku pa je bilo le nekaj prahu. Zaradi velikosti in trdnosti koša tudi težak pesek v njem ni predstavljal težav, praznjenje koša je enostavno in priročno.

Druga naloga je bila še zahtevnejša. V starejšem objektu je v prostoru nekakovosten beton, ki se stalno praši, ob vsem tem pa je v tem prostoru še peč za keramiko, kar narekuje zelo nežno pometanje brez prašenja, posledica pa je, da je bilo prostor skoraj nemogoče popolnoma pomesti. S pometalnikom pa sem ga hitro in res temeljito pometel, predvsem brez prahu v zraku, tako da je lastnica peči med pometanjem mirno praznila peč. Ob še tako pazljivem pometanju je bilo sicer vedno treba temeljito obrisati peč, prah se je vedno zalezel tudi v odprtine za zračenje peči. Poleg tega krtače segajo čez rob pometalnika, tako da je tudi pometanje tik ob zidu celo bolj uspešno kot z vsako metlo.

Učinkovit tudi na mokrem

In še tretja naloga. Ravno ob preizkusu pometalnika je mimo pripeljal traktor s polno prikolico sena, po tem pa je začelo deževati. Mokra slama, blato in dež? Skoraj nemogoča naloga za vsako metlo, ne pa tudi za pometalnik. Je pa res, da ga je bilo po uporabi treba temeljito oprati, kar je enostavno. Skupna ocena pometalnika je odlična. Ali poenostavljeno povedano: metla, ki je boljša od metle!