Podjetje Stiga se je pred leti odločilo nastopiti s svojimi žagami v vstopnem in srednjem razredu, jamstvo za kakovost pa je tudi znanje njenih inženirjev, ki so v preteklosti delali v podjetju Alpina, ki ga je pred leti prevzela Stiga. Žage so namenjene občasnim uporabnikom in tudi lastnikom večjih gozdov, lani pa so predstavili povsem novo generacijo motornih žag.

Trajnost in trpežnost

Že v vstopnem razredu oziroma za domače uporabnike, kot temu rečejo pri Stigi, so se odločili za profesionalni pristop glede trpežnosti in trajnosti izdelkov. Osnova vsake žage je motor, pri Stigi pa so za osnovo vzeli lahko konstrukcijo ohišja motorja (blok motorja) iz magnezijeve litine, ki zagotavlja trpežnost in dolgoletno uporabo. Bistvo tega je, da lahko različni negativni zunanji vplivi na motor, do katerih lahko pride zaradi stare mešanice goriva, skrhane verige in drugega, uničijo srce žage. Motor. Bloki iz posebne plastike so na te dejavnike bistveno bolj občutljivi, seveda pa to ne pomeni, da lahko zaradi kakovosti Stiginih blokov in motorja uporabljate staro in neprimerno mešanico ter skrhano verigo. Valji omenjenih žag imajo trdo galvansko prevleko nicasil, motorna gred je kovana tridelna, kar je še posebno odločilno za trajnost izdelka. Nizkocenovne žage pri slabih proizvajalcih težko presežejo 30 delovnih ur, Stigine pa ne klonejo niti po 800 urah dela z vsaj kolikor toliko normalnim vzdrževanjem in seveda pravo mešanico ter nabrušeno verigo, kar je tudi pri proizvajalcu preseglo vsa pričakovanja.

Priročnost

Vse njihove žage so opremljene z učinkovitim blaženjem vibracij s pomočjo težkih jeklenih vzmeti (so trajnejše in boljše kot gumijaste), estetsko oblikovan ozek profil žage je odet v rumeno, opremljene pa so z meči dolžine od 35 do 45 cm. Uporaben je tudi sistem za odpiranje pokrova zračnega filtra, za kar ne potrebujete orodja, ključ za svečko je integriran v ročaj, stroji imajo stranske napenjalnike verig, ki so se izkazali kot najpreprostejši in najboljši, lahek zagon pa dodatno zagotavljata črpalka za gorivo in dekompresijski ventil.

Garancija za Stigine žage je dve leti, kar govori o velikem zaupanju proizvajalca v svoj izdelek. Seveda to temelji na številnih in dolgotrajnih testih. Darko Opara, direktor podjetja Darko Opara, s.p., Domžale, ki je generalni zastopnik za Slovenijo, pa uporabnikom polaga na srce, da se s skrhano verigo enostavno ne da delati ter opozarja, da slabo nabrušena veriga dramatično poveča vibracije …