Če hočete preprečiti poškodbe ali celo smrt svojih kratkohlačnikov, bodite pozorni na naslednjih šest stvari, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Zavarujte jih, odstranite ali jih pospravite, dokler malčki ne prerastejo nevarne faze odraščanja.

Vrvice za okenska senčila

Prostoviseče vrvice, s katerimi dvigamo in spuščamo okenska senčila, predstavljajo veliko tveganje, ker se majhni otroci z njimi lahko zadavijo. Nevarnost preži predvsem na malčke v starosti od enega do štiri leta, ki postanejo mobilni in se začnejo zavedati okolice. Zaskrbljujoč je podatek, da se večina resnih poškodb zgodi, ko so otroci v varstvu staršev, a jih pustijo same za manj kot deset minut. Varnostni strokovnjaki svetujejo, da zamenjamo senčila v otroški ali igralni sobi s takimi brez vrvic ali pa za zatemnitev oken obesimo temne zavese.

Visoko pohištvo

Knjižne omare, predalniki, omarice – če so ti kosi pohištva višji kot daljši, so nestabilni. Večina nesreč se zgodi, ko jih malčki potegnejo nase ali pa plezajo po predalih in policah, da se omara prevrne. Zato je treba vse visoko pohištvo obvezno pritrditi na steno. Veliko izdelovalcev, med njimi tudi Ikea, pribor za pritrditev izdelku že priloži. Nekateri varnostni trakovi niti ne zahtevajo vrtanja v steno in kljub temu lahko zdržijo obremenitev do okoli 50 kilogramov.

Steklene klubske mizice

Steklene mizice so elegantne, vendar malčkom, ki ne vedo, da se na robovih lahko poškodujejo, nevarne. Še posebno takrat, ko se otroci lovijo in kljub opozorilom niso pozorni na oviro. Najlažja zaščita so zaščitni vogali, ki jih poiščite v trgovinah za domače mojstre. Steklo naj bo kaljeno, da se v primeru nesreče razbije na majhne koščke; navadno steklo se namreč razbije tako, da nastanejo večji in smrtno nevarni ostri kosi.

Otomani in skrinje za shranjevanje

Pohištvo za shranjevanje, kot so otomani ali skrinje, je odlično za skrivanje, ko se malčki igrajo skrivalnice. A to so tudi mesta, kjer lahko otroci obtičijo ali si med zapiranjem pokrova poškodujejo prste. Naj bo pohištvo vedno polno shranjenih predmetov, da se kratkohlačniki vanj ne morejo skriti. Če kupujete novega, pa poiščite takega s pokrovom za počasno oziroma mehko zapiranje.

Prostostoječi televizorji

Tako kot se prevrne naprej visoko pohištvo, lahko tudi prostostoječi televizor zgrmi na majhne otroke. Nevarnost zmanjšamo tako, da aparat na stojalu postavimo na nizko omarico, a ker so ploski televizorji razmeroma lahki, jih malčki vseeno lahko potegnejo nase. Zato je najvarneje, da aparat pritrdimo na steno.

Predalniki

Ko malčki izvlečejo predale, postane predalnik pravi plezalnik, po katerem se povzpnejo do vrha – če se seveda prej ne prevrne nanj. Da preprečite nevarnost, zavarujte predale, da jih ni mogoče preprosto odpreti, in težje stvari vedno pospravite spodaj, da je predalnik bolj stabilen.