Izberite oblazinjeno pohištvo v vzorcih in barvah, ki so enostavnejši za čiščenje. Poiščite tkanine, ki odbijajo umazanijo ali pa uporabite izdelek za impregnacijo v razpršilu, ki ga sami nanesete na pohištvo.

Mize in stoli

Mize z ostrimi in trdimi robovi (še posebno tiste iz marmorja in stekla) lahko resno poškodujejo vašega malčka. Priporočamo vam, da zaradi tega na bolj izpostavljene robove pritrdite posebna varovala proti udarcem, z varovali pa zaščitite tudi ostre kote pohištva. Še boljša izbira so mize in stoli z mehkimi zaobljenimi robovi ali pa takšni iz mehkega vrbovega protja brez štrlečih delcev, koriana ali plastike.

medprince_lionheart_corner_edge_guards.jpg

Robustno pohištvo

Poskrbite, da so vsi kopalniški in kuhinjski pulti stabilno nameščeni in imajo varovala na robovih ter da so predmeti na omarah, mizah in drugem pohištvu zavarovani. Z mize viseč prt na primer kar kliče po nesreči, saj ga otrok zlahka zgrabi med tekanjem naokoli in ga potegne, s tem pa povleče  vse, kar je bilo na mizi. Svetujemo vam, da pospravite stole v jedilnici pod jedilno mizo, tako da se tudi najmlajši ne morejo povzpeti na mizo.

Knjižne police

Preverite stabilnost prosto stoječih knjižnih polic in omar. Če odprte polico niso trdno nameščene, jih z vijaki ali žeblji dodatno pritrdite na stenske kline. Po možnosti si omislite omaro s policami in vratci spodaj, ki se lahko povsem zaprejo in zaklenejo. Otrok bo težje splezal na višje ležeče police, vi pa boste dobili praktičen prostor za shranjevanje majhnih pripomočkov.

Malčku preprečite, da bi knjige med igranjem potegnil na tla, in sicer tako, da jih čim bolj zagozdite oziroma jih postavite tesno drugo ob drugo. Vse hitro lomljive predmete pospravite na varno, otrokom nedosegljivo mesto. Poskrbite, da so omarice s porcelanasto posodo, kozarci, čistili in drugimi potencialno nevarnimi snovmi zaklenjene z varnostno ključavnico.

kljucavnica_v_kuhinji.jpg

Elektronska oprema

Da boste bolje zaščitili tako najmlajše kot svojo drago elektronsko opremo, postavite računalnik, televizor in drugo opremo izven dosega otroških ročic. Uporabite višje police v omari, na katere postavite elektroniko, skrijte pa tudi vse električne kable in vtičnice, ki jih dopolnite z zaščito.

Svetila

Prosto stoječe svetilke, še posebno talne svetilke, še odrasli zlahka prevrnemo na tla, kaj šele najmlajši. Za večjo varnost iz prostorov, ki jih uporabljajo otroci, začasno umaknite vse talne svetilke in jih nadomestite s stropnimi in stenskimi. Če to ni mogoče, uporabite širok lepilni trak, s katerim pritrdite kable k podstavkom svetilk in tlom. Zmanjšajte vatno moč sijalk, da zmanjšate nevarnost opeklin, pazite pa tudi, da nikoli ne pustite v vtičnici priključene svetilke brez sijalke.