»Ekipa, ki želi naslov državnega prvaka, ne sme prejeti takšnega gola v 92. minuti. Težko se je sprijazniti z izgubo dveh točk v zadnji minuti. Domžale so si z vztrajnostjo zaslužile točko. Izid je realen,« je bil po remiju na derbiju Ljubljanske kotline vidno nezadovoljen 39-letni trener Olimpije Igor Bišćan. Tako živčnega ga med tekmo še nismo videli, odkar je poleti lani prišel v Ljubljano. Olimpija je po Mariboru še na drugem derbiju spomladi zapravila vodstvo 1:0 in remizirala, kar pomeni, da ima po šestih tekmah z Mariborčani in Domžalčani negativno statistiko: ena zmaga, trije remiji in dva poraza. A lovorike se osvajajo na malih tekmah.

Za Olimpijo se je derbi, kjer je bilo vzdušje na tribunah precej boljše kot predstava na igrišču, začel sanjsko s hitrim vodstvom po zadetku Alvesa, potem ko sta podajalca Davidson in Štiglec izkoristila avtocesto na levi strani domžalske obrambe. Ker Ljubljančani zaradi utrujenosti niso bili sposobni, da bi zadrževali žogo in izvajali pritisk, so zvito prepustili pobudo Domžalčanom. Gostje so bili z izjemo priložnosti po napaki vratarja Ivačiča, ko je Ibričić streljal čez prazen gol, 75 minut brez prave ideje, kako prebiti trden obrambni blok Olimpije. Razpadati je začel, ko so Ljubljančanom začele pohajati moči zaradi napornega ritma, saj je bila to šesta tekma v treh tednih. »Do finiša tekme smo imeli lepše priložnosti. Nismo izkoristili odvzetih žog in veliko prostora za obrambno linijo Domžal za drugi gol,« je razloge za remi nizal Bišćan.

Domžale brez rekordne dvanajste zmage zapored

Ko je štoper Zarifović, eden najboljših skakalcev lige in mojster za zračne dvoboje, dvakrat povsem zgrešil nabito žogo, je bil to znak za hude težave Ljubljančanov. Ker so vezisti Tomić, Čanađija, Alves in Miškić začeli dihati na škrge, so gostitelji vse bolj trpeli po seriji kotov in odbitih žog. Težave so se stopnjevale in gostje so bili za vztrajnost nagrajeni z izenačujočim golom Lovra Bizjaka v 92. minuti, ki sta ga zrežirala s podajo rezervista Franjić in Žužek, medtem ko je Bišćan predolgo odlašal z menjavami. Defenzivno naravnani Kapun ni bil dodana vrednost namesto utrujenega in s poškodbami načetega Alvesa, ki je sredi prvega polčasa še stresel prečko.

»Nismo bili idealni in optimalni, a smo pokazali karakter in vztrajali do konca. Težko je bilo prebiti organiziran blok Olimpije. Naše izenačenje je bilo povsem zasluženo,« je tekmo videl 35-letni trener Domžal Simon Rožman, potem ko ni uspel doseči 12. zmage zapored, s katero bi izenačili slovenski ligaški rekord Olimpije in Maribora. Domžale so bile dolgo brez prave ideje, kako prebiti agresivni obrambni blok Olimpije, postavljen 40 metrov od gola, proti kateremu sta najbolj nebogljeno delovala prav najbolj izkušena in vodji na igrišču Ibraimi in Ibričić, igralca s potezo več. »Pripravili smo si premalo priložnosti. Naša igra ni bila popolna, a smo remizirali proti močni Olimpiji s premočjo v igri in željo po prevladi. To je za nas kar lep uspeh,« je bil vidno zadovoljen Rožman. Dobro se zaveda, da bo za konkurenčnost v evropskih pokal moral dvigniti kakovost igre proti tako agresivni igri, kot jo je pokazala Olimpija. »Glede točk pozitivno, a nismo bili pravi. Ker je Olimpija hitro dosegla gol, je bilo logično, da je zaigrala bolj obrambno in bila dobro organizirana. Bolj kot 12. zmaga zapored nas je zanimalo, kam spadamo po kakovosti glede na to, da se bojujemo za Evropo,« je bil realen vezist Domžal Amedej Vetrih, ki še ni izključil boja za naslov prvaka.

Olimpija je pomlad začela s tremi točkami zaostanka

Olimpija je spomladi še neporažena, a njena igra v zadnjih tednih ni več tako učinkovita in všečna kot marca, ko je z visokim ritmom mlela tekmece in jim polnila mreže. Vse je podrejeno zgolj še izidu, zato posamezni igralci ne napredujejo in se ne razvijajo, prednjači pa napadalec Issah, ki samo še veliko teče. »Pravičen remi v zanimivi tekmi za gledalce. Navijači so prepoznali, da smo dali vse od sebe, kar smo sposobni. Hvala gospodom, ki skrbijo za takšen razpored, da imamo tekmo vsaka dva, tri dni, a smo se sposobni spopasti tudi s tem,« je tekmo videl hrvaški vezist Olimpije Dario Čanađija, univerzalen nogometaš, ki lahko igra na več mestih. Olimpija je tretjo četrtino državnega prvenstva začela s tremi točkami zaostanka za Mariborom, pred zadnjo četrtino ima lepo prednost. »Če bi decembra nekdo dejal, da bomo v takšnem položaju, bi se vsi smejali. Mi smo verjeli, trdo trenirali in gremo po svoji poti naprej,« je optimist Čanađija.