Če smo v največjih evropskih nogometnih prvenstvih vajeni točno določenih sistemov tekmovanja, se v številnih manjših ti v iskanju prave formule pogosto menjajo. Pri čemer vodilni večkrat eksperimentirajo tudi z milo rečeno čudnimi sistemi. Za prav takšnega bi denimo lahko označili tistega v Srbiji, kjer že tretjo sezono zapored 16 klubov najprej odigra po 30 tekem v dvokrožnem sistemu, nato najboljših osem v enokrožnem še dodatnih sedem tekem v ligi za prvaka, zadnjih osem pa se v enakem sistemu pomeri v ligi za obstanek. Do tu vse lepo in prav in tudi nič posebnega. A še preden nogometaši odigrajo prvo tekmo drugega dela, se zgodi tisto, zaradi česar je sistem nenavaden – po 30 krogih namreč točke, ki so jih klubi dosegli v prvem delu, prepolovijo! Kar konkretno pomeni, da se je v tej sezoni razlika med prvouvrščeno Crveno zvezdo in drugim Partizanom, ki se bosta danes pomerila na 157. večnem derbiju, z velikih 12 naenkrat stopila na 6 točk.

»Ta sistem je blazno čuden, da ne uporabim kakšne druge besede. Ni pošten. Upam, da ga bodo v prihodnje spremenili, saj se tako ne igra nikjer v Evropi,« se čudi tudi nogometaš Crvene zvezde, francoski branilec Damiern Le Tallec, ki pa ima prav le delno. Vse do te sezone so namreč štiri zaporedne (od 2013/14 do 2016/17) po identičnem sistemu igrali tudi v prvi poljski ligi, kjer so letos sicer ohranili dodatnih sedem tekem v ligah za prvaka in obstanek, a ukinili prav sporno prepolovitev točk. Kakor koli, zagotovo drži, da tak sistem ni ravno najbolj pošten, a je res tudi, da naredi zaključni del prvenstva bolj zanimiv. V podobnem položaju kot v tej sta se tako največja srbska kluba že znašla v prejšnji sezoni, le da je bila prednost Zvezde nižja – po prvem delu 6 točk, ki so se torej spremenile v tri. Partizan je nato v 31. krogu dobil derbi in se po točkah izenačil z Zvezdo, do konca pa pokazal boljše igre in osvojil naslov prvaka. Kar pa bo v tej sezoni vendarle težje ponoviti, saj je zaostanek vseeno večji.

Vse skupaj pomeni tudi, da morajo črno-beli za ohranitev realnih možnosti za naslov danes zmagati, medtem ko gresta oba druga možna izida na roke rdeče-belim. Ti so v prvem delu prvenstva sicer prikazali zares odlične prestave, saj so na 30 tekmah zmagali kar 25-krat in izgubili le enkrat, pri čemer sta se oba derbija končala brez zmagovalca, Zvezda pa tako Partizana ni premagala že na zadnjih sedmih medsebojnih tekmah. Razloge za to nekateri pri Crveni zvezdi vidijo tudi v sodnikih in izpostavljajo tistega, ki bo sodil tudi danes, že tretjič na zadnjih sedmih derbijih – to je Danilo Grujić, ki je še v četrtek zvečer opravljal vlogo pomočnika na tekmi evropske lige v Lizboni med Sportingom in Atleticom iz Madrida, na kateri je znova blestel slovenski vratar Jan Oblak.

Kot je pred beograjskimi derbiji že kar v navadi, pa bo dan tekme zaradi vročekrvnih navijačev zelo zahteven tudi za policiste. Pa ne samo zaradi neredov med navijači obeh klubov – dodatno težavo predstavljajo še spori med posameznimi frakcijami navijačev Partizana, ki so jim organizatorji tekme na stadionu Crvene zvezde tokrat prav zato namenili kar tri ločene sektorje.