Derbi Ljubljanske kotline ne vznemirja le navijačev Olimpije in Domžal, ampak v enaki meri tudi Maribora, ki bodo stiskali pesti za poraz Ljubljančanov. V tem primeru bi prednost Olimpije skopnela na štiri točke, saj nihče ne dvomi o jutrišnji zmagi Maribora na gostovanju pri razrvani Gorici po izpadu v polfinalu slovenskega pokala. Če zmaga Olimpija, bo naredila odločilen korak k naslovu prvaka, se utrdila na prvem mestu in okrepila samozavest. V primeru remija bi njena prednost pred zasledovalci skopnela na pet točk, a še vedno bi imela vse niti v svojih rokah. Če Domžale osvojijo vse tri točke, bo boj za prvaka postal povsem odprt z negotovim trobojem. Izguba točk bi imela za Olimpijo daljnosežen psihološki učinek in vnesla paniko v ekipo.

Celje – Krško danes ob 15. uri, sodnik: Žganec

Celjani so bili všečni in razigrani, ko niso bili pod pritiskom uspeha. Ko so morali proti Olimpiji v pokalu loviti zaostanek, so povsem odpovedali, za kar je nekaj opravičila tudi v mladosti in neizkušenosti zasedbe. Ker je po izpadu v polfinalu slovenskega pokala zdaj cilj četrto mesto, ki prinaša nastop v Evropi, če bo Olimpija pokalni prvak, bo za Celjane odslej vsaka tekma kvalifikacijska. Zdaj je na potezi strokovni štab z navezo Dušan Kosič-Zoran Zeljković, da igralce po treh zaporednih porazih prepriča, da zmorejo in znajo. Visoke ambicije vodstva kluba so logične, saj so Celjani po višini proračuna, ki sega čez milijon evrov, četrti klub v državi za Mariborom, Olimpijo in Domžalami. Krčani se v Celju počutijo kot doma, saj na stadionu Z'dežele še niso izgubili tekme. Če se bodo tekme lotili tako motivirano in agresivno, kot so napadli Olimpijo, bodo nadaljevali niz uspehov proti Celjanom. Na desetih medsebojnih tekmah je namreč Celje le enkrat zmagalo in trikrat remiziralo. Obeta se tekma ekip z veliko talenta. Od trenerjev Kosiča in Ščulca je odvisno, ali bodo iz obetavnih igralcev postali pravi nogometaši tekmovalci, lačni zmag in uspehov.

Verjetni postavi – Celje: Juhar, Brecl, Stojinović, Džinić, Vidmajer, Cvek, Pišek, Lupeta, Pečnik, Vancaš Požeg, Predragović. Krško: Zalokar, Kulinitš, Krajcer, Ejup, Šturm, Mandić, Kovačič, Balić, Da Silva, Mujan, Škrbić. Naš namig: 0.

Olimpija – Domžale danes ob 16.55, sodnik: Balažič

Ker v Stožicah včeraj dopoldne ni bilo elektrike, je Olimpija pet novinarjev pred derbijem spomladi neporaženih ekip gostila kar ob robu zelenice. »Domžale nimajo le nekaj izstopajočih posameznikov, kot sta Ibričić in Ibraimi, ampak celotna ekipa deluje zelo dobro. Je uravnotežena in kakovostno sestavljena, zato ni naključje njihov niz zmag z zelo dobrimi predstavami. Čaka nas tekma, ki ne bo nič lažja, kot je bil derbi z Mariborom. Na dosedanjih tekmah z Domžalami smo se naučili, da je uspešnejša ekipa, ki igra bolj čvrsto in odločno. Če bomo zadržani in pasivni, bi bili lahko hitro v podrejenem položaju in bi se morali zanašati na detajle in srečo, zato ne bomo igrali zaprto in prepustili Domžalam popolne kontrole igre,« je tekmeca pohvalil trener Olimpije Igor Bišćan. Priznal je, da je ekipa utrujena, saj so bile vse zadnje tekme negotove do konca. »Komaj čakamo derbi. Naslov državnega prvaka je izjemen motiv za vsakega igralca v naši slačilnici. Stožice so naša trdnjava, ki mora ostati neosvojljiva,« je odločen vezist Olimpije Dejan Miškić iz Zagreba, sicer rojen v Novem mestu, ki je vse presenetil z odgovori v lepi slovenščini.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Apau, Tomić, Čanađija, Miškić, Alves, Kronaveter, Issah. Domžale: Mulalić, Širok, Dobrovoljc, Klemenčič, Melnjak, Husmani, Vetrih, Ibraimi, Ibričić, Kirm, Bizjak. Naš namig: 0.

Triglav – Rudar jutri ob 13. uri, sodnik: Bukovec

V obeh klubih so izredne razmere. Triglav je po senzacionalni zmagi Ankarančanov v Velenju zdrsnil na zadnje mesto, ki pomeni izpad v drugo ligo. Rudar je s porazom z brezdomci s slovenske obale ogrozil trdnost evropskega četrtega mesta, saj ima ob tekmi več le še tri točke prednosti pred lokalnim rivalom iz Celja. Vse kranjske težave so posledica omejenih finančnih sredstev in kadrovskih potez Siniše Brkića, nespornega in nedotakljivega večnega vladarja kluba. Igra Triglava ne temelji na gorenjski trmi, ampak tudi na privatnih interesih. Matej Poplatnik lovi lovoriko prvega strelca lige, zato je tudi zastreljal enajstmetrovko za izenačenje proti Mariboru, saj je po nepisanem pravilu ne bi smel izvajati, ker je bil nad njim storjen prekršek. Zdrs, ki se je pripetil Rudarju proti Ankaranu, sploh ni presenečenje, ampak je tipičen za trenerja Marijana Pušnika, ki je na podoben način v minulih letih izgubljal lahke tekme z Olimpijo in Hajdukom. Nov poraz v Kranju bi ogrozil trdnost njegovega trenerskega stolčka, na katerem je preveč eksperimentiranja z igralci, ki prihajajo z vseh koncev sveta – Iraka, Bermudov, Liberije, Estonije, Hrvaške...

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Križaj, Bojić, Elsner, Suljević, Robnik, Kuhar, Krcič, Mlakar, Majcen, Poplatnik. Rudar: Pridigrar, Pišek, Kašnik, Tomašević, Pušaver, Bijol, Parfitt-Williams, Bolha, Trifklović, Tučić, Radić. Naš namig: 2.

Gorica – Maribor jutri ob 16.55, sodnik: Kajtazović

Miran Srebrnič je s tal pobiral poklapane fante, potem ko so Goričani v četrtek trdo izpadli v polfinalu pokala proti Aluminiju. V Kidričevem so namreč že obrnili rezultat in imeli enajstmetrovko za finale. Zanje je bila to priložnost, da naredijo kaj več iz sezone, ki so jo dobro začeli v Evropi, nato pa zatavali v sredini lestvice. »Moralo je biti čustveno zanje, vendar je NK Maribor vseeno dovolj velik magnet. Zavedati se moramo, da bo proti nam slika drugačna,« je ocenil Darko Milanič. Ampak drugačna je tudi podoba vijoličastih. »Dve zmagi prineseta drugačno razpoloženje,« priznava po zaporednih zmagah nad Celjem in Triglavom. Obeta tudi način, ki so ga vijoličasti pridobili z menjavami. Zlasti Jan Mlakar, ko mu je v zahvalo za eno od treh asistenc Luka Zahović, ki je zabil pet zaporednih golov na treh tekmah, odstopil enajstmetrovko. »Uporni bomo v naši ideji, kako dobiti tekmo. Fantje bodo zelo odločni,« pa je odgovor Milaniča na vprašanje, kako se bo Maribor znova spopadal z vlogo favorita. Letos je Maribor dobil obe medsebojni tekmi. »Upam, da bosta tako vreme kot igrišče dovoljevala visok ritem,« še računa Milanič.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Gregorič, Kavčič, Jogan, Šantek, Humar, Grudina, Osuji, Nagode, Žigon, Burgić. Maribor: Handanović, Hodžić, Ivković, Šuler, Viler, Cretu, Pihler, Kramarič, Hotić, Mlakar, Zahović. Naš namig: 2.

Aluminij – Ankaran jutri ob 18.45, sodnik: Perić

Z zadetkom v zadnji minuti povratne polfinalne pokalne tekme z Gorico so Kidričani priigrali priložnost za premierni preboj v Evropo. Glede na renome tekmeca (Olimpija) se zdi malo verjeten, če pa bo ta tri dni prej potrdil naslov državnega prvaka, so morda možnosti večje. To je eden od scenarijev, mogoč pa je tudi kakšen manj prijeten. Recimo ta, da bodo 30. maja v soju žarometov igrali veliki finale, nekaj dni pozneje pa v dodatnih kvalifikacijah reševali prvoligaški status. V veliki meri se lahko neprijetnemu podaljšanju sezone izognejo že v tem krogu, če jim uspe odbiti napad zasledovalcev iz Ankarana. Ti so se v Velenju rešili zadnjega mesta in so le še pet točk nižje, zato bo to za obe ekipi ena najpomembnejših spomladanskih tekem. Bi se lahko zgodilo, da bi Kidričani po pokalnem vrhuncu padli, Ankarančani pa pritekli na igrišče na krilih velike zmage v Velenju? Je bil to zgolj preblisk ali pa se je z vseh vetrov zbrana ekipa le sestavila v učinkovito celoto in bo še povzročala zadrege vsem, ki vihajo nos ob »umetnem prvoligašu«? Niso mu napovedovali samo izpada, ampak tudi razpad, a je očitno vse bolj živ, kar je dokazal tudi s tretjo letošnjo zmago.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Jakšić, Šme, Zeba, Martinović, Štor, Kepir, Petrovič, I. Mensah, Tahiraj, Nunić. Ankaran Hrvatini: Bužan, Gliha, Soldo, Badžim, Mate, Nkama, Suljić, Delgado, Humar, Santos, Furjan. Naš namig: 0, 2.