Sedem kandidatov se poteguje za predsedniški položaj na jutrišnjih sedmih črnogorskih predsedniških volitvah od uvedbe večstrankarskega sistema. Vse razen prepričljive zmage Mila Đukanovića, ki je kljub »mladosti« (56 let) eden od »starost« balkanske in celo evropske politike, sodi na področje znanstvene fantastike. Celo drugi krog bi bil manjši čudež, kar pomeni, da bo dobil več kot 50 odstotkov glasov. Doslej so se na predsedniškem položaju izmenjali trije – Filip Vujanović (tri mandate), Momir Bulatović (dva mandata) in Milo Đukanović (en mandat), vsi pa so iz vrst Demokratske stranke socialistov. Toda Milo Đukanović je bil kar šestkrat tudi predsednik vlade (prvič, ko je bil star 29 let). Trikrat je uradno pomahal v slovo politiki, nazadnje leta 29016, a se vedno znova vračal – kot odrešitelj, kot povezovalec, kot politik, brez katerega Črna gora ne more delovati.

Razbita opozicija

Za to, da Đukanović nima resnega nasprotnika, so vse manj zaslužni njegovi »politični uspehi«, bolj pa neenotnost opozicije, ki se deli tako po nacionalni osnovi (črnogorske proti srbskim strankam) kot tudi na politično-ideološki. Đukanović bi bil glede na številne očitke doma in v tujini, da je politične funkcije zlorabil za lastno premoženjsko korist in bogatenje družinskih članov ter svojih privržencev in da je pri tem celo sodeloval s kriminalnim podzemljem, veliko bolj ranljiv, če bi kritiki njegove politike in morale premogli več medsebojne strpnosti, sodelovanja in preseganja lastnega napuha.

Manjše stranke se udinjajo Đukanoviću, ker računajo, da si bodo s podporo na predsedniških volitvah pri socialistih dvignile rejting in jih bodo ti na parlamentarnih volitvah vzeli za koalicijske partnerice, ker v nasprotnem primeru hrama demokracije sploh ne bodo videle. Srbske stranke pa se ne morejo znebiti nacionalne prosrbske retorike in so videti kot beograjsko-moskovska izpostava. Najbližji Đukanoviću, a brez možnosti, da bi ga ogrozil, je neodvisni kandidat Mladen Bojanić (tudi eden bogatejših Črnogorcev), ki ima načelno podporo večjega dela opozicije. Zanimivost tokratnih predsedniških volitev je tudi sploh prva kandidatka – pravnica Draginja Vuksanović iz vrst socialdemokratov.