Danes je bilo na nabrežju Ljubljanice ob naselju Nove Fužine odprtje težko pričakovanega družinskega parka Muste. »Uredili smo otroško igrišče, ki je primerno za otroke različnih starosti in tudi gibalno ovirane. Poleg igrišč smo postavili sedem miz s klopmi, prav tako smo uredili javni sadovnjak, kjer je 64 sadnih dreves – jablan, hrušk, kutin in sliv. Zasadili smo nov drevored s štirinajstimi parkovnimi drevesi in več kot 600 grmovnic. Ob cesti Pot na Fužine smo uredili nekaj vzdolžnih parkirnih prostorov za gibalno ovirane osebe, uredili pa smo tudi vse poti, ki povezujejo otoke z igralnimi in drugimi površinami,« je uvodoma povedala Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana, in dodala, da je to le prvi del celovite ureditve. Med drugim jih čaka še ureditev prostora na drugi strani Ljubljanice, kjer se, kot je povedal podžupan Janez Koželj, še zlasti veselijo novega športnega centra.

Ves park Muste bo, ko bo končan, pokrival razmeroma veliko površino, enajst hektarjev, in bo povezoval Moste s Štepanjskim naseljem.

Najdražji del projekta bo most

V drugem sklopu bo Mestna občina Ljubljana uredila tudi tako imenovan užitni park, kjer bo nekaj prostora namenila vrtičkom. Sestavljalo ga bo pet vsebinsko in prostorsko tesno povezanih območij: sadni gozd in travniški sadovnjak, zadrževalni jarki in mokrišče, čajnica na prostem, učna užitna pot in paviljon. Okrogla čajnica na prostem, ki jo bodo obkrožale tematsko zasajene grede, bo namenjena druženju, pripravi in uživanju napitkov iz rastlin, nabranih na območju parka. Ob robu prostora bodo urejena sedišča, na osrednjem delu pa tri manjša kurišča, primerna za segrevanje vode.

Največji in najdražji del projekta bo most, ki bo povezoval obe naselji na nasprotnih nabrežjih Ljubljanice. Ta bo namenjen le pešcem in kolesarjem, na vsaki strani mostu pa je predviden še manjši trg.

»Zelo smo veseli in srečni, da smo dobili tako lep park. Predvsem smo veseli, da je v njem toliko igral za otroke. Naselje je veliko in otroci so takšno igrišče res potrebovali,« je povedala gospa Esma, ki je svoja dva vnuka Zojo in Julijana tokrat z Vrhnike pripeljala prav z namenom, da jima pokaže nova igrala.