Kot je bilo predvideno, se je uresničevanje projekta začelo z urejanjem družinskega parka pri Novih Fužinah. Izvajalci so do zdaj postavili igrala, grobo uredili poti na območju igrišča, zasadili vsa sadna drevesa in grmovnice. Pripravili so tudi že parkirišče za invalide in pot do parkirišča.

V naslednjem koraku bodo dokončali igrišče, postavili table, asfaltirali parkirišče in poti do njega ter popravili asfaltno pot med igriščem. Posejali bodo travo in naredili peščeno pot mimo mestnega sadovnjaka proti Portalu. Zaradi vremenskih razmer so dela trenutno prekinjena, toda takoj ko bodo temperature primernejše in teren suh, bodo delali naprej, sporočajo iz Mestne občine Ljubljana.

Končali bodo predvidoma v marcu; iz Mestne občine Ljubljana so nam sporočili, da bo odprtje tega dela parka enkrat spomladi.

Usoda vrtičkov je negotova

Naslednja faza, ureditev brežin, je predvidena prihodnje leto, medtem ko gradnjo mostu prek Ljubljanice načrtujejo za obdobje 2020–2021. Most, ki bo povezoval Štepanjsko naselje in Fužine oziroma Pot na Fužine in Pesarsko ulico, bo namenjen zgolj pešcem in kolesarjem. Na vsaki strani je predviden tudi manjši trg. V občinskem proračunu so gradnjo mostu ocenili na nekaj več kot 1,5 milijona evrov, medtem ko bodo za ureditev nabrežij Ljubljanice morali odšteti slabih 410.000 evrov.

V sklopu projekta so predvideli tudi ureditev vrtičkov, vendar je njihova izvedba trenutno negotova, saj občini še ni uspelo pridobiti vseh parcel na tem območju. »Manjkajočih zemljišč še nismo odkupili, ker z lastniki še nismo dosegli sporazuma glede odkupa. Lastniki zemljišč namreč nimajo velikega interesa po prodaji svojih zemljišč: nekateri pojasnjujejo, da zemljišča potrebujejo zaradi opravljanja kmetijske dejavnosti, drugi se ne strinjajo s ponujeno ceno,« pojasnjujejo v MOL.

Območje nastajajočega parka Muste, ki bo po ocenah občine stal 3,5 milijona evrov, je precej obsežno. Na štepanjski strani se bo od Ljubljanice raztezal do Škerjančeve ulice in Pesarske ceste na zahodu ter BIT Centra na jugu, medtem ko bo na fužinski strani park urejen med Ljubljanico in Potjo na Fužine. Zaradi obsežnosti projekta so na občini izvedbo razdelili na tri etape. Na vprašanje, ali so k osnovni pogodbi že podpisali tudi kakšen aneks, odgovarjajo, da so z izvajalcem sklenili le aneks za podaljšanje roka izvedbe zaradi vremenskih razmer, pri tem pa ni bilo novih stroškov.