Italijanski predsednik Sergio Mattarella tudi v drugem krogu pogovorov z voditelji strank ni našel izhoda iz pat položaja, v katerem se je Italija znašla po parlamentarnih volitvah 4. marca, ko nobeden od treh političnih blokov ni dobil absolutne večine, velika nasprotja med njimi pa vsaj za zdaj onemogočajo oblikovanje vladne koalicije.

Med različnimi ugibanji je bilo v zadnjem času mogoče slišati, da bo Mattarella zaupal sestavo nove vlade predsednici senata Marii Elisabetti Alberti Casellati iz desne koalicije. A edini cilj njene vlade bi bil nov volilni zakon, s katerim bi bilo mogoče takoj razpisati nove volitve, ki bi Italiji z večinskim sistemom prinesle politično stabilnost. Več o tem bo Mattarella sporočil po nekaj dneh premisleka.

Ostro proti Berlusconiju

Ena največjih ovir oblikovanju vladne koalicije z absolutno večino v obeh domovih parlamenta je zahteva protestnega Gibanja petih zvezd, trenutno najmočnejše stranke s 33 odstotki glasov podpore na volitvah, da desna koalicija (37 odstotkov) k pogajanjem o vladi pristopi brez Silvia Berlusconija in njegove stranke Naprej, Italija. »Za izhod iz sedanjega pat položaja vidim samo eno rešitev,« je po pogovoru z Mattarello dejal Luigi Di Maio, uradni voditelj Gibanja petih zvezd. »Berlusconi se mora umakniti in dovoliti nov začetek.« Za 32-letnega Di Maia je 81-letni milijarder z vsemi svojimi aferami in sodnimi zadevami utelešenje pokvarjene, gangsterske politike. Očitno pa je za Di Maia sprejemljiv partner v vladi skrajni desničar Matteo Salvini, ki je z Ligo dobil 17 odstotkov glasov in v desni koaliciji za tri odstotke prehitel Berlusconijevo Naprej, Italijo. Liga in Gibanje, ki bi skupaj imela absolutno večino, nasprotujeta stari politiki, Bruslju in migrantom. Vendar je Gibanje za univerzalni temeljni dohodek, Liga pa za čim manj davkov. Poleg tega bi volilci Gibanja, ki so predvsem z juga Italije, težko razumeli, da so se njihovi politiki povezali z naduteži s severa. Volilci Lige, ki so s severa, pa ne bi bili navdušeni nad povezovanjem z »južnjaki«.

Predvsem pa 45-letni Salvini noče prelomiti zavezništva s problematičnim Berlusconijem. Če bi namreč Salvini brez konservativne Naprej, Italije sklenil koalicijo s populističnim Gibanjem petih zvezd, ki je na nekaterih področjih blizu levici, bi zapravil vse možnosti za širjenje vpliva med desnim volilnim telesom in sedanji nenadni vzpon Lige bi se ustavil. Poleg tega lahko Salvini samo s podporo Berlusconijevih poslancev premaga Di Maia v boju za premierski stolček. Skratka, brez Naprej, Italije bi bila Liga šibki partner v koaliciji z Gibanjem. Lahko pa se Salvini na koncu vendarle odloči, da pretrga z Berlusconijem, in sklene koalicijo z Gibanjem, pri čemer bi se mu pridružilo tudi nekaj poslancev Naprej, Italije.    

Di Maio poskuša navezati stike tudi z doslej vladajočo levosredinsko Demokratsko stranko, ki je na volitvah marca doživela polom s komaj 19 odstotki glasov, s čimer je sicer še vedno druga najmočnejša stranka. Demokrati so se takoj po volitvah odločili za opozicijo, a nekaj njihovih vodilnih politikov daje vedeti, da bi se stranka lahko premislila in začela pogovore z Gibanjem.