Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je italijanska policija danes aretirala 13 italijanskih, tunizijskih in maroških državljanov. Skupina, ki je obtožena tudi tihotapljenja cigaret, je migrante iz obmorskega mesteca Nabeul na severovzhodu Tunizije tihotapila v italijansko mesto Trapani na zahodni obali Sicilije, je sporočila policija.

Tihotapci naj bi z vsako vožnjo prepeljali med deset in 15 migrantov in zaslužili do 70.000 evrov. Po navedbah policije so imeli nekateri člani tihotapske mreže džihadistična nagnjenja, izkazovali nastrojenost do zahodne kulture in na družbenih omrežjih širili propagando.

Od lanskega poletja je število migrantov iz Tunizije v Italijo kljub sporazumu med državama o vračanju migrantov naraslo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je lani v Italijo prispelo 6000 tunizijskih državljanov, letos pa so zabeležili več kot 1300 prihodov. Številke sicer ne vključujejo tistih prihodov, o katerih ni skoraj nobenega sledu z izjemo mokrih oblačil na obali.

Minniti: To je hud udarec tihotapcem

Kljub večjemu prihodu tunizijskih državljanov pa se je zmanjšalo skupno število prihodov migrantov v Italijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je dejal italijanski notranji minister Marco Minniti, število prihodov že deset mesecev vztrajno vpada. Najbolj je občuten upad pri migrantih iz Libije, in sicer za 81 odstotkov.

Od julija lani je v Italijo prispelo 95.600 manj migrantov kot v enakem obdobju leta 2016 in 2017. »To je hud udarec za tihotapce,« je dodal Minniti, ki je prepričan, da Italija lahko nadzira migracijski val in je uspešno združila varnost in človečnost.

Med najštevilčnejšimi prosilci za azil v Italiji letos so sicer državljani Eritreje, Tunizije, Pakistana, Nigerije in Libije, še navaja APA.