Mnenja glede te možnosti so deljena. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je zatrdila, da Trump Muellerja lahko odpusti, večji del pravnikov pa meni, da lahko to stori le namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein.

Da do tega ne bi prišlo, pa si prizadevajo senatorji obeh glavnih strank, ki so v sredo pripravili predlog zakona o zaščiti Muellerja pred Trumpom.

Demokrata Cory Booker iz New Jerseyja in Chris Coons iz Delawara ter republikanca Lindsey Graham iz Južne Karoline in Thom Tillis iz Severne Karoline predlagajo, da se po morebitni odpustitvi v desetih dneh izvede sodni pregled.

Če ta ugotovi, da je bil Mueller neupravičeno odpuščen, bi se tožilec vrnil na položaj. Po predlogu zakona bi lahko Muellerja odpustil le visoki uradnik pravosodnega ministrstva, kar Trump ni. Odpustitev bi morala biti pisno utemeljena.

Gibanje za zaščito Muellerja se je začelo potem, ko se je Trump jezno odzval zaradi preiskave pisarne in hotelske sobe odvetnika Michaela Cohena, znanega po tem, da je pornografski zvezdnici plačal za molk o razmerju s Trumpom. Trump je preiskavo s sodnim nalogom označil za vlom in pisal o popolnem lovu na čarovnice.

Comey zopet razbesnil Trumpa

Muellerjeva preiskava zadeva rusko vpletanje v ameriške volitve na Trumpovi strani, morebitno sodelovanje Trumpove predsedniške kampanje z Rusi in zaradi vseh predsednikovih potez tudi Trumpovo oviranje pravosodja.

Podobno kot želi Muellerja je Trump maja lani že odpustil nekdanjega direktorja ameriške zvezne policije FBI Jamesa Comeyja. Ta je v intervjuju za televizijo ABC, ki bo objavljen v nedeljo, predsednika ZDA primerjal z mafijskimi šefi.

Tisti, ki so bili prisotni med snemanjem intervjuja, pravijo, da bo Comey v nedeljo z marsičem presenetil in šokiral ameriško javnost ter spet razbesnel Trumpa, ki ga je odpustil, ker ni hotel zapreti preiskave ruskega vpletanja v volitve leta 2016.

Comey je že napisal tudi knjigo, ki bo izšla prihodnji torek, kar pomeni, da bo v naslednjem tednu pogost gost ameriških televizij.