Redni del košarkarske evrolige je zaključen, osem najboljših moštev pa v teh dneh pospešeno kuje taktiko za obračune v četrtfinalu, v katerem se bodo pomerili CSKA (1) in Himki (8), Fenerbahče (7) in Baskonia (2), Olympiacos (3) in Žagiris (6) ter Panathinaikos (4) in Real Madrid (5). Kraljevi klub na koncu ni prišel do tako želene prednosti domačega parketa v izločilnih bojih, pa čeprav je z zmagama v zadnjih dveh krogih svoj del naloge izpolnil. Zagodel mu jo je Olympiacos, ki je nepričakovano dvakrat izgubil. Ob tem je do dveh uspehov prišel tudi Panathinaikos, v krogu treh ekip z 19 zmagami in 11 porazi pa je najkrajšo potegnil Real Madrid, ki bo moral tako prvi dve in morebitno odločilno peto tekmo četrtfinala igrati v peklenskem vzdušju atenske dvorane OAKA.

Pri španskem velikanu bo v seriji proti Panathinaikosu ogromno pritiska na 19-letnem Luki Dončiću, ki je postal neuradni najkoristnejši igralec (MVP) rednega dela evrolige. Na tekmo je imel namreč povprečno najvišji statistični indeks 22,67. Francoz pri CSKA Nando De Colo je bil s povprečjem 20,24 na drugem mestu. Zaradi odličnih predstav in tudi zadete trojke za zmago v predzadnjem krogu proti Crveni zvezdi se pred bližajočim naborom v ligi NBA, ki bo 21. junija v New Yorku, o Ljubljančanu vse bolj in bolj govori tudi onkraj Atlantika.

Za dodatno promocijo Luke Dončića je poskrbela ameriška novinarka Mina Kimes, ki je po obisku Madrida o slovenskem reprezentantu napisala obširen članek za posebno revijo in spletno stran ESPN. V njem o Luki piše kot o izredno zrelem košarkarju, ki pa izven parketa vseeno deluje kot vsak 19-letnik. Ob ogledu nekaterih tekem jo je najbolj navdušil Dončićev občutek za asistence, nekaj dvomov pa je izrazila le glede njegovih atletskih sposobnosti. Kimesova ob tem dodaja, da imajo klubi v ligi NBA zaradi slabih izkušenj z nekaterimi evropskimi igralci, ki so bili na naboru izbrani visoko (Andrea Bargnani, Darko Miličić…), a nato razočarali, še vedno pomisleke glede Dončića, začudena pa dodaja, da dvomov o ameriških igralcih zaradi posameznih njihovih rojakov, ki niso upravičili visokih pričakovanj, nimajo. Dončiću je v članku z besedami, da pri 19 letih še nikoli ni videl kakšnega Evropejca, ki bi igral na tako visoki ravni, na dušo popihal tudi Latvijec Kristaps Porzingis, zanimiv odgovor pa je Luka podal ob vprašanju, ali se bo z njim v ZDA preselila tudi mama Mirjan Poterbin. »Verjetno. A če se bo, si bo zagotovo morala najti svoje stanovanje.«