Indonezija je ladjo, ki je plula pod različnimi imeni in osmimi različnimi zastavami (Sierra Leone, Togo, Kambodža, Južna Koreja, Japonska, Mikronezija in Namibija) zajela na osnovi Interpolove tiralice. Začasno so ladjo zadržali že na Kitajskem, a je ribičem uspelo pobegniti. Na ladji je bila v času zajetja 20-članska posadka Indonezijcev in Rusov, ni pa znano, kam so jih oblasti odpeljale. Indonezijci naj bi potovali brez ustreznih dokumentov, na morju pa naj bi že dolgo delali brez plačila, zato predvidevajo, da bi lahko bili tudi žrtve trgovine z ljudmi.

Ribiči so s 54-metrske ladje STS-50 lovili s 600 mrežami. Ko so bile napete, so se raztezale kar na 30 kvadratnih kilometrih. Gre za nezakonite zabodne mreže, ki so prepovedane že od leta 2006, saj predstavljajo veliko tveganje za skoraj ves morski živelj, vključno s sesalci. Uporaba teh mrež škodi tudi morskim pticam (med drugim ogroženim albatrosom).

V Indoneziji so v zadnjih štirih letih uničili že na stotine tujih ribiških ladij, s čimer skušajo zaščititi tako ribe v svojih morjih kot tudi ribiče.