Program se bo začel s specializiranim sejmom arhitekture in profesionalnega gradbeništva Arhitektura2, ob 10. uri pa bo potekala arhitekturna konferenca Novi svet: novi urbani modeli. Predavatelji Ren Yee (UNStudio, Nizozemska), Andreas Rumpfhuber (Expanded Design, Avstrija), Michael Obrist (Feld72, Avstrija), Silja Tillner (Tillner & Willinger, Avstrija) in Ana Džokić (Stealth.unlimited, Srbija) bodo razpravljali, ali so napredni modeli urbane gradnje eden izmed odgovorov novemu svetu in poskus, da arhitektura poseže tudi v reševanje tegob modernega časa, v neenakost, izključenost in osamljenost - in kako še naj v novi svet vstopa arhitektura danes.

Izzivi hitre rasti evropskih mest

Vedno večji del evropskega prebivalstva živi in dela v mestih in pričakujemo lahko, da se bodo ti trendi nadaljevali. Hitro rast spremlja precej izzivov, predvsem demografskih in socialnih, pa tudi vprašanj, kot so zagotavljanje stanovanj in učinkovitega transporta, ter s tem povezana kakovost življenja. Kako zagotoviti prostor za bivanje novim prebivalcem? Kako rešiti arhitekturni in urbanističen problem, ne da bi ustvarjali geta ter na drugi strani, podlegli gentrifikaciji – prenovi mesta, da bi ustregli zgolj premožnejšim slojem, revnejše pa odrinili na rob? Kako ustvariti dostopna stanovanja za evropski srednji sloj? Predavatelji bodo prikazali nekaj možnosti kot potencialni način delovanja pri razvoju mest prihodnosti.

Arhitekturne mize, predavanja in forum Turizem in les za novi svet

V nadaljevanju bodo potekale arhitekturne mize - individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu. Obiskovalci festivala se bodo lahko udeležili tudi serije krajših, zgoščenih predavanj arhitektov in investitorjev Arhitektura 180°, ki so namenjena soočanju kritičnega razmišljanja o kakovostni arhitekturi ter vzpostavljanju kakovostnejše komunikacije znotraj stroke in v odnosu do laične javnosti. Popoldanski program je namenjen gospodarsko-arhitekturnemu forumu Turizem in les za novi svet, ki ga Zavod Big prireja z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo – direktoratom za lesarstvo in javno agencijo SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Društvom lesarjev Slovenije in drugimi partnerji. Lesena gradnja v povezavi z inovativnimi turistično-poslovnimi idejami bi lahko predstavljala pomemben razvojno-ekonomski premik na področju turizma z visoko dodano vrednostjo v Sloveniji in regiji.

Razstava in podelitev nagrad Hiše sveta

Program festivala Big arhitektura bo sklenilo odprtje razstave Hiše sveta s podelitvijo mednarodnih nagrad, ki jih podeljujejo že od leta 2008. Z letošnjim letom so razvrščene v kategorijah javna in komercialna, zasebna in krajinska arhitektura ter oblikovanje urbanega prostora. Hiše sveta bodo v prihodnje usmerjeno izključno v regijo, saj je arhitekturna produkcija v regiji odlična, celo zgledna, žal pa premalo opažena.

Podroben program festivala si lahko ogledate tukaj.